Прва геј сликовница осваја регион: РОKО ИМА ДВЕ МАМЕ, А АНА ДВОЈИЦУ ТАТА

„Роко воли кад му маме читају причу за лаку ноћ“ или „Ана је срећна јер има најбоље тате на свету“, само су делови сликовнице о истополним родитељима, прве овог типа у региону.

Сликовница је намењена деци предшколског узраста, њено штампано издање већ се поделило у Хрватској, а бесплатно је свима у региону доступна у онлајн форми. Своје представљање имала је недавно и у Београду, а планови аутора су да ускоро изађу и са српском верзијом.

Живот са две маме и двојицом тата

Сликовницу чине приче Рока и Ане, четворогодишњака који иду у вртић, путују са породицом… Једино по чему се разликују је то што Ана има двојицу тата, а Роко две маме. Тако је свакодневица Рока, који живи са мамом Луцијом и мамом Инес, као и Ане, која има тату Томислава и тату Дарка, представљена на по десетак страна.

Kако се наводи у сликовници, ове две породице некоме умеју бити необичне. Али, „Року то не смета јер обе маме воле да пеку палачинке с бананама које он обожава“, а „Ани то никада није сметало јер има двоструко више рамена за ношење кад се умори од ходања“.

Такође, оба јунака примећују да пуно деце у вртићу има маму и тату, док они имају „дугину обитељ“, мада још не разумеју зашто.

У Хрватској бурно, у Србији скоро неприметно

Ова, прва хрватска сликовница о истополним родитељима представљена је недавно у Центру за културну деконтаминацију у Београду, а за разлику од буре коју је то издање изазвало у хрватској јавности, у Србији је њена презентација протекла прилично мирно, готово незапажено.

Том приликом, један од аутора, Иво Шегота, као и координатор удружења „Дугине обитељи“ Даниел Мартиновић, нагласили су да је циљ сликовнице јачање социјалне интеграције деце која имају истополне родитеље, те промовисање толеранције и поштовања различитости.

Ilustracija iz slikovnice

Она се у Србији неће наћи у слободној продаји, већ ће свим заинтересованима бити доступно њено електронско издање, а слична ситуација је и у Хрватској.

Дељење школама и вртићима

Према речима Мартиновића, првих 500 сликовница у Хрватској подељено је за свега месец дана. Оне су углавном додељене школама и вртићима, који су показали интерес и затражили је.

Ипак, сама најава оваквог потеза на ноге је подигла чланове удружења Вигиларе који су писали министарки образовања Блаженки Дивјак, пише хрватски „Вечерњи“ портал.

– Удружење „Дугине обитељи“ јавно је истакнуло да неће самоиницијативно слати сликовнице, већ да ће сликовница бити доступна свима који је желе набавити тако да немам намеру мешати се у личне одлуке родитеља и њихове деце – поручила је министарка Дивјак за „Вечерњи“ и нагласила да ће родитељи имати право да одлуче да ли желе да та сликовница буде читана и у оним вртићима или школама који су досад показали интерес за њу.

У плану је и припрема наставка, али и издања на српскомKоординатор удружења „Дугине обитељи“ Даниел Мартиновић за „Блиц“ је открио будуће планове, али и истакао наду да ће сликовница остати бесплатна.

– Ако будемо морали да је наплаћујемо, надамо се да ће то бити симболична цена која ће покрити само трошкове штампе и дистрибуције. Планирамо и наставке, волели би да Роко и Ана, ликови из прве сликовнице, доживе још многе авантуре – каже Мартиновић.

Илустрације су, додаје, доступне на њиховој веб страници, а нада се да ће у будућности осигурати средства за штампу и ширу дистрибуцији изван Хрватске.

Ускоро и на српском

– Припремили смо и превод на српски, те желимо да барем дигитална верзија сликовнице, буде доступна на вебу свима који желе да је преузму и читају на таблетима и рачунарима – истиче Мартиновић.

Он каже да су задовољни како је протекло представљање сликовнице у Хрватским градовима, али и у српској престоници.

Реакције позитивне
– Реакције су већином позитивне, а посебно нас веселе повратне информације од дугиних породица из мањих места, као и питања истополних парова о могућностима родитељства и нашим искуствима што се тиче породичног живота. У плану су нам представљања и у другим градовима у Хрватској, попут Сплита, али идемо ускоро и у Сарајево. Примили смо упите и из других градова у региону – каже он.
Извор: Патриот