„Мајку вам дечју“: 19 година од смрти Миленка Павловића

Београд — На данашњи дан пре 19 година пуковник Миленко Павловић је погинуо на небу изнад Ваљева у борби са ескадрилом НАТО авиона.

Foto: Screenshot
Фото: Сцреенсхот
Миленко Павловић је био командант 204. ловачког пука Војске Југославије, а погинуо је у авиону „миг 29“ у борби са НАТО авионима.

Држава је Павловића одликовала Орденом за храброст, а СПЦ је његовој породици доделила Орден Светог владике Николаја за јуначко дело.

Павловић је од свог заменика у тренутку наређења о полетању на авионе НАТО-а тражио да по сваку цену задржи млађег колегу како би сам стао у одбрану неба над Ваљевом.

Тада је пришао авиону и рекао: „Мајку вам дечју, нећете ви да гинете, ја ћу“ Извукао је из кокпита младог пилота и одлетео пут родног краја, пише РТС.

Рођен је 5. октобра 1959. године у Горњем Црниљеву. Завршио је војну гимназију „Маршал Тито“ у Мостару упркос противљењу родитеља да изабере позив пилота.

Ваздухопловну академију је завршио у Задру. Командант 204. ловачко-авијацијског пука постао је 1998. Иза њега су остали супруга и два сина.

 

 

Извор: Б92