Деда Ђорђе чува Зејтинлик и у десетој деценији

фото: РТС

Ђорђе Михаиловић, чувар српског војничког гробља Зејтинлик у Солуну, напунио је јуче 90 година. Пркосећи годинама, предано наставља да дочекује и испраћа госте и потомке српских ратника страдалих на Солунском фронту у Првом светском рату.

Деда Ђорђе је постао део историје како Србије, тако и Грчке, у којој је и рођен пре 90 година.
Добро је познат свима који су посетили место на којем почивају посмртни остаци око 8.000 хероја Великог рата, страдалих током битака на Солунском фронту, у редовима српске војске.
Више од пола века брине о уређењу гробница и сваком посетиоцу говори о славној и трагичној историји – уз обавезно казивање стихова Војислава Илића Млађег.
Мада је рођен 1928. године, као унук и син чувара Зејтинлика, Ђорђе Михаиловић је за данашње генерације последња икона Великог рата.
Представља спону са учесницима чувених битака јер је са њима друговао све до њиховог одласка у вечност. Последњи преживели ратник, Наум Ђорђевић, умро је 2006. године, а Ђорђе је наставио да сусреће потомке.
„Ја имам 90 година, али нема ко да ме мења, да наследи моју позицију. Имам само ћерку и зато радим“, објашњава Михаиловић.
Ђорђе је од скоро у пензији, али одлуком надлежног министарства, наставља да обавља своју свету дужност.
Пожелимо му добро здравље за улазак у десету деценију.
Извор: Восток