32 ГОДИНЕ ОД ЧЕРНОБИЉА Европа обележава највећу нуклеарну катастрофу у историји

Низ догађаја биће организован данас у источној Европи и земљама бившег Совјетског Савеза у оквиру обележавања 32. годишњице од највеће нуклеарне катастрофе у историји, која се догодила у нуклеарној електрани Чернобиљ, на граници Украјине и Белорусије.

чернобиљ

Фото: Валентин Огиренко, Ројтерс

Низ догађаја биће организован данас у источној Европи и земљама бившег Совјетског Савеза у оквиру обележавања 32. годишњице од највеће нуклеарне катастрофе у историји, која се догодила у нуклеарној електрани Чернобиљ, на граници Украјине и Белорусије.

У совјетској нуклеарној електрани у близини украјинског града Припјат 26. априла 1986. године експлодирао је четврти реактор, изазвавши најтежу мирнодопску нуклеарну катастрофу, после које су хиљаде људи умрле од последица зрачења, а радиоактивни облак је прекрио знатан део Европе.

Услед топљења језгра нуклеарног реактора погинуло је око 50 ватрогасаца и спасилаца.

Иако се и даље расправља о стварном узроку експлозије, ефекти овог догађаја, који је промијенио свет, осјећају се и данас.

чернобиљ

Фото: Walstreet journal/Youtube

Експлозија се догодила приликом тестирања једног од четири реактора. Међутим, тест није био добро испланиран и пожурило се са његовим спровођењем, те су се догодиле две експлозије, услед којих су тоне радиоактивног материјала ослобођене у атмосферу изнад Украјине, Белорусије и још неких земаља.

Детаљи катастрофе, укључујући број жртава, углавном су скривани од грађана Совјетског Савеза и света.

Научна комисија УН за ефекте атомске радијације (УНСЦЕАР) забележила је 49 смртних случајева услед трауме, акутног тровања због радијације, као и пада хеликоптера током операције спасавања.

Више од 100.000 људи је одмах након експлозије евакуисано, док је број евакуисаних лица из угрожених подручја на крају порастао на 340.000.

Међународни дан сећања на катастрофу у Чернобиљу

чернобиљ

За већину Украјинаца област око Чернобиља је црна тачка на карти. За оне који су, пре катастрофе, живели у Чернобиљу и оближњем Припјату то је и даље и дом и радно место. На слици је зарђали аутобус унутар забрањене зоне

Међународни дан сећања на катастрофу у нуклеарној централи у Чернобиљу 1986. године, биће обележен широм света.

Експлозија у нуклеарној електрани у Чернобиљу у Украјини, послала је радиоактивни облак преко великих делова Совјетског Савеза, данашњих територија Украјине, Русије и Белорусије, а радијацији је у тим земљама било изложено готово 8,4 милиона људи.

До несреће је дошло приликом тестирања безбедности реактора у случају нестанка струје.

У самој експлозији је погинуло двоје људи, а у каснијим данима, месецима и годинама од акутних последица радијације и рака умрло је још неколико десетина.

Оближњи град Припјат је потпуно напуштен.

УН су 2016. године прогласиле 26. април Међународним даном сећања на катастрофу у Чернобиљу, а национални меморијал установљен је и у Русији и Белорусији.

 

 

Извор: Хронограф