ФРАНЦУСKА СЕ НЕПРИЈАТЕЉСKИ ПОНАША ПРЕМА СИРИЈИ, А ХОЋЕ ДА ОСТАНЕ У ТОЈ ЗЕМЉИ! Макрон сам себе позива у госте у туђу кућу

Makron is

Пише:  Јово Вукелић

 

Француском председнику Емануелу Макрону би требало да је јасно оно што је познато сваком обичном и нормалном грађанину: не можете сами себе позвати у госте у туђу кућу!

А управо то чини Макрон, најављујући да ће Француска остати у Сирији и после ратних сукоба како би „они Француска (са савезницима) изградили нову Сирију“! То је већ и таква ароганција и дрскост да превазилази и самопозивање  да се дође у туђу  (кућу) земљу.  И то каже председник агресорске Француске  која је пре десетак дана бомбардовала  (са САД и В. Британијом) без икаквих доказа и разлога ту исту Сирију?!

Француска се понаша непријатељски према Сирији за свих седам година рата, а чинила је то и раније. Њено непријатељствоније од јуче. Били су дуго година и окупатори у Сирији,  после Првог светског рата све до 1946. године и не памти их народ Сирије по добром.

is

Али, да не одлазимо у даљу прошлост овај најновији  покушај Макрона  који најављује да ће се Француска мешати у будуће односе у Сирији, да ће се мешати у унутрашња питања Сирије је отворено и ретко забележено мешање у унутрашња питања Сирије, једне суверене државе, као што је то и Француска.

Да је Француска бар до сада била пријатељски настројена према Сирији и сиријском народу па да се некако и разуме намера да се буде присутан у Сирији.  Овако, поставља се питање с којим правом се меша председник Француске у питања која се њега и његове земље уопште не тичу.

Да ли је Француска исказала неки пријатељски  акт према грађанима Сирије за седам година рата?

Није.

Да ли је Француска посала специјалне трупе да помогне борбу  против терориста и ИД, који иначе убијају и француске грађане на тлу Француске?

Није.

Да ли помаже и шаље помоћ у седам година рата сириском народу, шаље ли лекове и опрему болницама?

Не!

Да ли помаже хуманитарну катастрофу слањем  конвоја хране и примањем избеглица?

Не чини то, сем што у симболичном броју прима избеглице.

Значи Француска се несумљиво понаша непријатељски према држави и грађанима Сирије. И поврх свега и баца у Сирију, на грађане Сирије бомбе и испаљује ракете који убијају и невине, децу у жене, цивиле… и руше инфраструктуру Сирије.

Француска је нанела већ довољно зла Сирији да се више никад не појави на тлу ове државе, да не коракне ни један корак, јер то није пријатељска, већ непријатељска чизма у Сирији!

Kад буду позвани као Русија и руска војска  од званичних власти Сирије онда ће моћи слободно да оду у земљу где Француска нема никаквих националних интереса. И да помогну изградњу, како Макрон каже, нове Сирије.Ако икада буду позвани!

А до тада, Маркону би било много боље да не кукуриче!

И да гледа као и сваки добар петао да решава проблеме у свом дворишту, код своје куће.