Немачки и француски парламентарци: Србија да се припреми за суживот с Косовом

nem i fra parlamentarciБеоград – Немачки и француски парламентарци поновили су у разговорима са српским званичницима да је неопходно пронаћи дугорочно решење за нормализацију односа с Косовом. У том контексту, навели су да је важно „припремити терен“ код грађана за трајно решење тих односа – каже за Данас Хенри Боне, директор канцеларије Фондације Конрад Аденауер (КАС) у Србији, који је разговарао с посланицима из Берлина и Париза током њихове дводневне посете Београду.

Према речима Бонеа, немачко-француска парламентарна делегација је током јучерашњих и прекјучерашњих сусрета с првим потпредседником Владе Србије Александром Вучићем и другим водећим члановима српске владе „истакла подршку европској интеграцији Србије и наставку реформског процеса“, али и указала какве је кораке потребно предузети у том правцу.

„Влада Србије мора да се више постара да јасно предочи својим грађанима шта процес нормализације значи за њих у свакодневном животу и због чега је значајно применити споразуме“, истиче директор канцеларије КАС-а.

Хенри Боне изражава очекивање да ће Брисел наставити да подржава дијалог Београда и Приштине, наглашавајући да за остварење таквог циља „морају бити стављени на сто реалистични, детаљни предлози, који ће се темељити на ономе о чему је претходно дискутовано“.

Како Данас незванично сазнаје из извора блиских Влади Србије, ова посета парламентараца била је важна јер су они стекли увид у тренутно стање процеса реформи у Србији и дешавања око споразума Београда и Приштине. Међутим, кажу наши саговорници, у овом тренутку мишљење немачких посланика, који имају и највише захтева према Србији, није толико битно јер Бундестаг никакву одлуку неће доносити ако му из ЕУ не стигне „налог“ за изјашњавање.

КЉУЧНЕ РЕФОРМЕ

Посланици из Берлина и Париза пренели су јуче потпредседници српске владе задуженој за европске интеграције Сузани Грубјешић да Француска сматра да је Србија заслужила да што пре почне приступне преговоре са ЕУ, док ће одлука Бундестага зависити од предстојећег извештаја Европске комисије.

Сузана Грубјешић је саговорницима казала да је Влада Србије апсолутно посвећена реформском процесу, „што и на делу показује“. „Већ радимо на реформама, посебно у областима правосуђа, економије и борбе против криминала и корупције. Отпочињањем преговора оне ће постати свеобухватне, а свако паузирање у процесу европских интеграција увек је за последицу имало успоравање реформи“, нагласила је српска вицепремијерка.

Она је истакла да је европски пут „друго име за модернизацију целе Србије“. „Када почну преговори, Србија неће бити сама, већ ће имати 28 савезника, чланица ЕУ, у реформама“, рекла је Сузана Грубјешић, саопштио је њен кабинет.

ШАНСЕ ПОСТОЈЕ

Милица Делевић, председница скупштинског Одбора за европске интеграције, која се јуче састала с делегацијом из Берлина и Париза, каже за Данас да „осим што је важно направити додатни помак у дијалогу с Приштином, подједнако је важно управљати атмосфером у друштву“.

„Нормализација односа Београда и Приштине треба да буде настављена без обзира на датум, а евентуални споразум треба да се примени. Такође, односи с европским земљама и европска интеграција Србије треба да се наставе и зато је важно стварати климу у друштву која то подржава, а не отежава“, коментарише она.

Према речима Милице Делевић, упркос застоју у дијалогу с Приштином, Београд има простора да побољша шансе за добијање датума за почетак преговора о чланству у ЕУ јер су пред нама важни датуми – 16. април, када ће Европска комисија представити извештај о току дијалога и реформама и 22. април, када се састаје Савет министара ЕУ, који ће оцењивати напредак Србије.

„Простора, који није превелик ни у суштинском ни у временском смислу, још има, остаје да видимо како ће бити искоришћен“, наводи Делевићева.

Наша саговорница истиче да би добијање датума преговора са ЕУ представљало важан показатељ спољнополитичког правца и потврда да Србија наставља да се креће путем за који се определила. „Датум промовише реформске теме које долазе у први план након почетка преговора, а затим има и конкретну економску димензију, јер потврђује правац предвидљивости и стабилности земље“, објашњава Милица Делевић за Данас.

СВИ ЖЕЛЕ РЕШЕЊЕ

Александра Јоксимовић, председница Центра за спољну политику, каже за Данас да је посета немачких и француских парламентараца била испланирана раније, када се веровало да ће споразум о Косову бити потписан 2. априла, али да је након што се то није остварило „добила другу димензију“.

„Постојала је идеја да се помире ставови две кључне државе ЕУ о Србији, будући да нам је Француска наклоњенија када је реч о напретку на путу европских интеграција, али у новонасталим околностима постало је неизвесно да ли ћемо добити датум на јунском самиту Уније“, коментарише ова саговорница Данаса.

Према речима Александре Јоксимовић, поруке гостију из Берлина и Париза показују да они и даље подржавају дијалог и надају се да ће доћи до споразума, односно да „замрзнути конфликт никоме не би одговарао“.

МСП: Активно смо укључени

Српска дипломатија је све време током преговора о КиМ максимално укључена у све видове комуникације, речено је Данасу у Министарству спољних послова. Из кабинета министра Ивана Мркића поручују да непрестано дипломатским каналима преносе ставове Србије и очекивања у вези с коначним исходом дијалога. „Пратимо реакције свих релевантних фактора укључених у преговорачки процес. О свим резултатима и проблемима извештавамо државно руководство“, кажу у МСП за Данас.

ДАНАС / СРБИ НА ОКУП