После севера Приштини и столица у УН

serverДипломате ЕУ су у тихој, али интензивној кампањи спасавања споразума Београда и Приштине од потпуне пропасти, али време цури и све су мање шансе да се резултат оствари до 16. априла, што је рок који је Брисел сам себи поставио за решење једног од најдубљих балканских проблема. Нема новог Дејтона за Косово, а приче о томе да ће сада у процес ући Американци су неутемељене, каже за „Вести“ Даниел Сервер, балканолог, професор Универзитета „Џон Хопкинс“ и амерички дипломата.

Како оцењујете одлуку српске владе да каже „не“ бриселском предлогу и које су последице?

– Ја жалим неуспех у дијалогу и надам се да ће Србија успети да направи заокрет, за шта још има времена. Последице су јасне – ако договора не буде, неће бити ни датума за почетак приступних преговора с ЕУ и додатне финансијске помоћи која би проистекла. Тога неће и не треба да буде све док се односи с Приштином не нормализују. Под нормализацијом се не подразумева само реинтеграција северног Косова, већ и завршетак кампање Србије против међународног признања и чланства Косова у УН.

Једном сте рекли да сваки преговарач мора да прорачуна добро да ли је алтернатива споразуму боља од његовог одбијања. Како је Србија израчунала?

– Српски избор је српски избор. Он није онакав какав бих ја начинио, јер ја сматрам да је Србији место у ЕУ што је пре могуће. Одлуке које је Београд досад доносио воде у значајно одлагање чланства Србије у ЕУ.

Да ли је ово шанса да се дипломате САД умешају у преговоре, будући да је Европа поново показала слабост у решавању балканских сукоба?

– САД учествују и сада, на маргини. Сумњам да ће им њене друге обавезе допустити да појачају учешће. Европљани у сваком случају имају значајније полуге и мислим да Американци желе да Европљани наставе да воде процес после једне пристојне паузе.

Север као југ

Понуђено решење нуди Србима мање од Ахтисаријевог плана. Да ли је реално да то Београд прихвати?

– Немам разлога да верујем да је Србима понуђено мање него Ахтисаријевим планом, а како текст није објављен, тешко је судити. Мислим да Србија не треба да тражи за Србе на северу Косова више него што је сама спремна да пружи Албанцима на југу Србије.

Пауза за прст на чело

Да ли је наставак дијалога уз посредовање ЕУ уопште више реална опција?

– Београд и Приштина кажу да су спремни за наставак, али сумњам да ће ЕУ желети то у блиској будућности. Мислим да би најбоље било да се допусти мало паузирања док вође народа поразмисле о последицама својих одлука.

ВЕСТИ