ИСТРАЖИВАЊЕ: КАКО СУ АЛБАНЦИ БЛОКИРАЛИ РАД СПЕЦИЈАЛНОГ СУДА ЗА РАТНЕ ЗЛОЧИНЕ НА КОСОВУ (3) Исмевање правде

Пише: Јово Вукелић

 

Од претпразничке  новогодишње атмосфере међу дипломатским кором у Приштини и на Kосову није било ништа. Напротив свима, и албанским политичарима и дипломатском кору западних земаља, САД и ЕУ, Еулексу и КФОР је пресело, јер су се у Скупштини Косова спремали да укину Закон о Специјалном суду за ратне злочине.

Кога су највише плашиле и данас плаше оптужнице за ратне злочине? Наравно, некадашње вође ОВК, садашњег премијера Харадинаја и председника Тачија  и њихове ратне другове. Они  су били у паници.  Требало је блокирати било какав рад Специјалног суда.  Председништво Kосова је  у два наврата покушало да закаже ванредну седницу на захтев 43 посланика владајућих странака о укидању Закона о Специјалном суду.

Ипак у последњи час, после низа интервенција америчког амбасадора и преставника ЕУ отказана је ванредна седница Скупштине Kосова о укидању Закона о Специјалном суду за ратне злочине.  Али, нацрт закона о његовом укидању и сада може да покрене и Влада Kосова, наводе косовски познаваоци правних питања.

Улазак у  2018. без оптужница

После низа упозорења и притисака западних дипломата Приштина је уз нелагоду и дрхтање ЕУ и САД отишла на празнични новогодишњи одмор. У сваком случају „процес о укидању Суда разљутио је међународну заједницу на Kосову.  Од страних амбасадора то вече је могло да се чује да је пред Kосовом најризичнија ноћ од 1999. и да би евентуална одлука представљала „нож у леђа“, како је јавила „Слободна Европа“.

Професор Уставног права Мазлум Бараљиу оцењује тада да би за укидање Суда биле потребне најпре уставне измене, односно гласови две трећина посланика.

Kосовски аналитичар Имер Мушкољај каже да сва ова ситуација није за чуђење узимајући у обзир понашање руководиоца косовских институција у последње време наспрам Специјалног суда. Он истиче: „Све се ово тиче само личних интереса, пре свега председника земље, који жели да на овај начин изврши притисак како би се спасио могуће оптужнице“. (1)

С друге стране Наит Хасани, посланик  владајуће Демократске партије Kосова, који је иницирао потписивање петиције, истиче: „Ово није суд који ће казнити злочине, већ је суд који хоће да казни Ослободилачку војску Kосова. Мој лични захтев потписало је  43 посланика“.

Тачи и даље чини све и покушава да побегне од правде.

А онда се почетком године, да би смирила духове и страсти  оглашава скандалозном изјавом председница Специјалног суда Екатарина Трендафилова да „Специјални суд неће судити само Албанцима!“

Поводом Специјалног суда огласила се и амбасада САД у Приштини: „Kосовски лидери су више пута давали јавне изјаве да иницијатива у Скупштини Kосова у вези Специјалног суда неће оштетити међународне односе Kосова. Они греше. Сви такви обновљени покушаји имали би дубоке негативне последице по европску будућност Kосова и њен однос са САД. Осим тога, претње насиљем су потпуно неприхватљиве, и требале би се јасно и недвосмислено одбацити од стране Владе. Kрајње смо разочарани онима који би жртвовали будућност своје земље и непоколебљиву подршку САД, у корист својих личних интереса“.

sud 3

Зграда Специјалног суда за ратне злочине ОВК у Хагу

Специјални суд или изолација Kосова

Ужасно уплашени могућим укидањем Суда  чему су допринели нечињењем против опструкција суда западне дипломате су почеле отворено да прете косовским руководиоцима да ће бити уведена изолација Косова ако укину Специјални суд.

Правник Дастид Паласка добио је налог ментора да упозори: мислим да би у случају укидања Суда међународна заједница повукла дипломатску, економску и политичку подршку Kосову, а што ће се пре свега одразити у односима са Србијом. Заправо, осетићемо праву тежину српске државе или непријатељства која долазе из те земље”.

Уследило је и упозорење да ће се Kосово пре свега изоловати у међународном смислу, не само као држава, већ ће и носиоци институција бити на листи различитих санкција, што би јако штетило међународном имиџу Kосова. Такође, државе које су подржавале Kосово од 1999. укинуће ту подршку”.

Чак су се почетком 2018. огласиле и земље већ заборављене Квинте: „Упозоравамо  косовске званичнике да не помишљају да зауставе рад Суда. Траже од највиших државних званичника да обавесте грађане Kосова о оштрим негативним последицама, укључујући и  последице по међународну и евроатлантску интеграцију Kосова“. (2)

И ЕУ позива посланике Скупштине и организаторе иницијативе да повуку захтев.

Али, политички клип из врха власти Косова бачен је под ноге Специјалном суду. И у јанауару влада паника међу дипломатама ЕУ и САД.

Председник Скупштине и лидер владајуће Демократске партије Kосова Kадри Весељи, чији посланици су и предложили укидање Суда  истиче: „Ослободилачка војска Kосова остаје чиста када је у питању њена борба, док “сваки покушај да се путем Суда деформише њен карактер представља велики изазов за све нас”. (3)

Оглашава се енергичним упозорењем пред седницу Председништва Косова и амерички амбасадор Грег Делави: „Kосово не може да буде држава у којој је некажњивост норма. Ово је ужасан пример сопственог интереса који превладава заједничко добро и интересе Kосова као државе“. ( 4.)

Предлог о укидању Суда се потом упућује из Скупштине влади Косова и ту од краја јануара стоји тај захтев!

Лидери Kосова одустају тако, бар привремено, од укидања Специјалног суда. Председник Тачи изненада  „открива  Америку“  и саопштава „да се Специјални суд за ратне злочине не може и неће укинути, те да је то став државе.Тачи се још сетио „да Kосово није формирало овај суд 2015, то би урадио СБ УН“ .

sud 4

Седиште Специјалног суда за ратне злочине ОВК je у бившој згради Еуропола у Хагу

Мртви међународни Специјални суд

sud 10

Специјални суд остао мртво слово на папиру!

Ипак, он опет објашњава оно што је необјашњиво„ да су Kосово и Ослободилачка војска Kосова водиле  праведну борбу. Формирамо суд јер немамо чега да се плашимо. Знамо да је неправедан, али то је нешто што морамо да прогутамо ради очувања партнерства са САД, НАТО-ом и Европском унијом“.

И премијер Харадинај крајем јануара поручује како Влада не полаже рачуне страним амбасадорима већ Скупштини која их је изабрала!“

          После оваквог невиђеног скандала где злочинци са Косова укидају међународни Суд који треба да им пресуђује за ужасна почињена злодела према Србима, а САД и Европа то  толеришу и умирују и тапшу по раменима нема шта много да се каже. Схвата и тужилац Швендиман  да нема шта да тражи међу зликовцима који су постали власт и које подржава ЕУ, НАТО и САД и одлази половином фебруару са функције. Без подигнуте иједне оптужнице!

Мртви  међународни Специјални суд за ратне злочине основан да пресуђује за злочине које је починила ОВК према Србима на Косову постоји и даље. Али, он није стваран. Он је мртво слово на папиру, мртвац чији задах стиже и до најудаљенијих крајева света. Шта год урадио убудуће он је већ ушао  у историју правног бешчашћа највишег ранга!

Може се констатовати да je Дик Марти, часни швајцарски правник на крају омаловажен,  а његов рад обесмишњен од америчких и ЕУ  налогодаваца.  A  унапред је био неутралисан ангажман тужиоца Швендимана. Њему су можда једноставно забранили да ради свој посао и подиже оптужнице.  А mоже се претпоставити да му је и прећено!

Зато је лако закључити да је крајњи циљ врхушке НАТО и САД био да одуговлачењем обесмесмисле сваки покушај рада овог суда и утврђивања кривице за злочине вођа Ослободилачке војске Косова (ОВК). Они су те исте ратне вође ОВК (које су 90-тих и званично сматрали и прогласили терористима) у међувремену амнестирали и претворили у функционере илегалне квази државе Косово.

Тако су целом свету показали су како изгледа данашње америчко и НАТО-вско циркуско схватање правде. Мрачно је време у коме се албански злочинци представљају као жртве, у коме зликовци живе некажњено и још прете насиљем. Понижавајуће је за људски род да живи у оваквом правном и сваком другом насиљу које бруталном силом подржава Америка.

………………………….

  1. https://www.slobodnaevropa.org/a/kosovo-analiza-specijalni-sud/28937488.html
  2. https://www.slobodnaevropa.org/a/specijalni-sud-ratni-zlocini-kosovo/28956970.html
  3. https://www.slobodnaevropa.org/a/politika-specijalni-sud-kosovo-peticija-ovk/28976913.html
  4. https://www.slobodnaevropa.org/a/28980458.html