Заседање СБ УН о Сирији: Русија блокирала америчку резолуцију; Небензја: Ако САД изведу незакониту војну авантуру, сами ће сносити одговорност; Хејли: Наша резолуција гарантује да ће свака истрага бити независна

Савет безбедности УН одбацио је вечерас руски нацрт резолуције у којем се тражи ново експертско тело за утврђивање одговорности за нападе хемијским оружјем у Сирији, јавила је агенција АП. Русија је пре тога уложила вето на амерички нацрт резолуције о Сирији о формирању истражног механизма о употреби хемијског оружја у Сирији после напада у Думи где се сумња да је такво оружје коришћено.

Савет је навео да је за нацрт потребно најмање девет од 15 гласова док је текст одобрило само шест земаља. Седам земаља сталних чланица Савета безбедности УН, медју којима САД, Велика Британија и Француска, гласале су против, док су две земље биле уздржане.

Америчка амбасадорка при УН Ники Хејли изјавила је да је руски нацрт резолуције пристрастан јер би Русији омогућио да уложи вето на избор истражитеља у новом телу чиме би се блокирао његов рад.

Она је оптужила Русију, блиског савезника сиријских власти, да више ради на заштити председника Башара ел Асада него на јединству у Савету безбедности УН.

Руски вето на нацрт резолуције САД о успостављању новог механизма за истрагу хемијских напада у Сирији

Русија је блокирала нацрт резолуције САД о успостављању новог механизма за истрагу хемијских напада у Сирији у Савету безбедности УН. Данашњи вето Русије је 12. вето на неку резолуцију Савета безбедности УН у Сирији од почетка рата у тој земљи 2011. године.

„Не можемо да подржимо амерички нацрт резолуције“, рекао је Небензја.

За документ је гласало 12 чланова Савета, против америчког предлога су биле Русија и Боливија, а Кина је била уздржана.

„Аутори (резолуције) знају да је (нацрт резолуције САД) супротан ставу Русије и неће бити прихваћен“, рекао је Небензја на састанку Савета безбедности УН.

„Делегација САД поново покушава да доведе у заблуду међународну заједницу и учини још један корак ка конфронтацији стављајући на гласање нацрт резолуције која нема једногласну подршку чланова Савета безбедности“, истакао је Небензја.

Према његовим речима, САД покушавају да оживе заједнички механизам истраге који се „осрамотио“ доношењем пресуде сувереној држави — Сирији — без података који то потврђују.

Ники Хејли: Позивам све да се уздрже или гласају против руског нацрта, наша резолуција гарантује да ће свака истрага бити независна

Стална представница Сједињених Америчких Држава у УН, Ники Хејли, позвала је на почетку заседања чланове Савета безбедности УН да подрже нацрт резолуције о хемијским нападима у Сирији и гласају против руског.

„Позивам све да се уздрже или гласају против руског нацрта“, нагласила је Хејлијева.

Она је поновила да је амерички нацрт резолуције „минимум који Савет безбедности може учини као одговор на овај напад“.

„Наша резолуција гарантује да ће свака истрага бити независна“, рекла је Хејлијева.

Амбасадор Русије у УН, Василиј Небензја, сматра да нацрт резолуције Сједињених Америчких Држава „нема никакве везе са независном“ истрагом информација о хемијском нападу у Сирији.

Савет безбедности УН на данашњем састанку разматра иницијативе Русије и Сједињених Америчких Држава о одговору на могући хемијски напад у сиријском граду Дума и истрази случајеве употребе отровних материја у Сирији.

Карен Пирс: Русија је прешла црвену линију међународног поретка блокирајући америчку резолуцију

Британска амбасадорка у УН Карен Пирс изјавила је да је Русија прешла црвену линију стављајући вето на америчку резолуцију о успостављању новог механизма за истрагу хемијских напада у Сирији.

„Русија је прешла црвену линију међународног поретка блокирајући резолуцију… Данашње руске акције представљају корак против правила и овлашћења Савета безбедности и, шире посматрано, Уједињених нација. Ово је корак против међународног мира, безбедности и непролиферације, као и корак против човечности“, истакла је Пирсова.

Након гласања о америчкој резолуцији чланови Савета безбедности УН гласали су и о предлогу Русије о Сирији. Ни овај предлог није усвојен, јер није добио потребан број гласова. Шест нација гласало је за нацрт, а седам против. Два члана су била уздржана.

Британска амбасадорка истакла је да Москва увек може да „предложи да се за ово обратимо Међународном кривичном суду“. Велика Британија је гласала против руских мера, јер оне омогућавају да суверене државе раде изнад закона, рекла је Пирсова.

Василиј Небензја: Ако се САД одлуче да изведу незакониту војну авантуру, сами ће сносити одговорност за то

Након неуспеха и руског и америчког предлога, Небензја је изјавио да ако Сједињене Америчке Државе „одлуче да изведу незакониту војну авантуру, а надам се да ћете се призвати памети, онда ћете сами морати сносити одговорност за то“.

Заменик сталног представника Кине у УН Ву Хаитао је на састанку Савета безбедности УН о ситуацији у Сирији изјавио да се Кина противи употреби силе или претњи од њене употребе у међународним питањима.

„Кина увек позива на поштовање суверенитета, независности, јединства и територијалног интегритета Сирије и инсистира на мирном решавању спора. Ми смо против употребе силе или претње употребе силе у међународним односима. Ми се залажемо да се све акције предузимају у складу са Повељом УН“, рекао је представник Кине.

САД су раније затражиле гласање Савета безбедности УН о свом нацрту резолуције о успостављању новог механизма за истрагу хемијских напада у Сирији.

Сједињене Америчке Државе су позвале Савет безбедности УН да вечерас гласа о њиховом предлогу резолуције о Сирији у којем предлажу формирање истражног механизма због употребе хемијског оружја у Сирији, саопштили су дипломатски извори.

Русија је јуче оценила као неприхватљиве делове нацрта резолуције у којој се осуђују наводни напади хемијским оружјем у суботу у нападу на последње побуњеничко упориште у Думи, код Дамаска, што Русија и сиријске власти негирају.

Неименовани дипломата изјавио је да је „гарантован руски вето“ на амерички предлог резолуције која би требало да добије подршку већине од 15 сталних чланица Савета безбедности УН. Уколико Русија уложи вето, то ће бити њен 12. на неку резолуцију о Сирији од почетка тамошњег рата 2011. године, у којем је она савезница власти у Дамаску.

Амерички нацрт предвиђа стварање независног истражног механизма УН за случајеве употребе хемијског оружја у Сирији. Тај орган би имао мандат од годину дана који би могао да се обнови.

УН више немају такав орган јер крајем 2017. године није продужен мандат таквој групи јер је Русија уложила вето.

Извори на терену, међу којима спасиоци волонтери познати као „Бели шлемови“, саопштили су да је више од 40 људи погинуло у суботу у нападу у Думи, док су опозициони активисти навели да је напад изведен хемијским оружјем.

Извор: НСПМ