Хроника Како је Америка забранила индијанске језике и културу

На данашњи дан 1883. године влада САД је, у оквиру завршне акције систематског затирања културног наслеђа америчких Индијанаца, забранила све језике индијанских племена, њихову религију, културу и обичаје.

Савремени Индијанци службено су хришћани, али се држе и домородачких веровања. Приватно, Индијанци говоре властитим језицима, а уз њих и језике колонизатора – енглески, шпански, португалски, француски или холандски. Најраспрострањенији индијански језик је кечуански (језик старих Инка), којим данас говори око десет милиона људи. 

У САД су Индијанци познати под називом „Нејтив Американс“, а у Канади су под именом „Фрст нејшнс“ заједно побројени Индијанци и Ескими. У подацима о Гренланду мисли се на Ескиме. Непознато је колико је Индијанаца живело на америчком континенту у тренутку доласка Кристофера Колумба, али неке процене крећу се и до стотину милиона.

Чувени холивудски глумац Марлон Брандо је 1973. године бојкотовао свечану доделу „Оскара“, на којој је требао да добије свој други „златни кип“ за улогу Дон Вита Корлеонеа у „Куму“. Уместо тога, Брандо је упозорио на стереотипно приказивање америчких Индијанаца у холивудским филмовима и на телевизији.

На доделу је послао глумицу индијанског поријекла из племена Апача Сачен Литлфидер, која је пред запрепашћеним холивудским естаблишментом одржала говор о катастрофалном положају својих сународника у најмоћнијој и, наводно, „најдемократскијој“ земљи света – САД.

Холивуд је казнио Бранда. Након „Кума“ он није имао више понуда за веће улоге, сем у Кополиној „Апокалипси данас“ и Бертолучијевом „Тангу у Паризу“.

У више од 4.000 америчких филмова Индијанци су, у већини, приказани као крвожедни дивљаци који су убијали невине беле досељенике. Данас филмова о животу Индијанаца, барем оних који долазе из Холивуда, готово да и нема.

Индијанци су за већину Американаца заборављена нација, потиснута у забачена рурална подручја, где живе испод границе сиромаштва.

Извор: НСПМ