БАХАТИ РЕКТОР ИМ УНИШТАВА ЖИВОТЕ Двоје врхунских стручњака остављени у немилости човека кога нико не сме да смени

Nebojsa Arsenijevic08 foto Nebojsa Raus

FOTO: N. RAUS / RAS SRBIJA

Он је незаконито добио отказ баш када је требало да напредује. Остао без динара у џепу, баш када је добио и дете. И није једини. Међу угроженима који чекају на правду, поштовање закона и да држава проради је и његова колегиница. Она је покушала. Каже „правила сам се мртва“. Није вредело, малтретирана је сваки дан.

„Блиц“ објављује две животне приче жртава осионости крагујевачког ректора Небојше Арсенијевића. Њих двоје, социолог Лела Вујошевић и доцент Немања Здравковић, победили су страх. Одлучили су да говоре. Њих нема ко да заштити, остала им је још само јавна реч.

Млади имунолог, доцент Немања Здравковић, добио је отказ 26. децембра 2016. године. Лично је бахати ректор зауставио процес избора Здравковића у ванредног професора, што је довело до отказа. Један од разлога – угрожавао је позицију ректоровом сину Александру, такође имунологу.

– Никада се нисам потчинио ректоровим бахатим критеријумима, никада се нисам насмејао његовим вулгарним шалама – наводи још неке разлоге отказа Здравковић.

Nemanja je imao prosek 9,47, član je Ruske akademije prirodnih nauka, usavršavao se u SAD ali je dobio otkaz od svemogućeg Arsenijevića

Немања је имао просек 9,47, члан је Руске академије природних наука, усавршавао се у САД али је добио отказ од свемогућег Арсенијевића

Тужио је ректора. После годину дана добио је јасну пресуду суда. Незаконит отказ. Суд је пресудио да је ректор прекршио Уставом загарантована права, противзаконито поступио и улазио намерно из једне у другу незакониту радњу како би доценту нанео ненадокнадиву штету.

FOTO: RAS SRBIJA

– Имам само један радни однос, а не по шест радних односа као ректорови људи. Моје дете је имало десет месеци када сам добио отказ и остао без динара у џепу. Све је то ректор знао, као и чињеницу да ме је отпустио са позиција силе, а не закона. Суд ме је вратио на посао, али не и ректор и декан Чановић. Казне за то плаћају не својим парама него из буџета – истиче.

Овај доцент сада ‘седи’ на месту које је ректор измислио – Центар за међународне и домаће пројекте, уместо да предаје. Име Здравковића се не води ни на једном званичном документу факултета, иако је запослен.

– Једини сам наставник на факултету који се уписује када долази и одлази са посла јер ми мере секунде. Када сам се први пут појавио у јавности и описао део пакла у коме смо сви ми овде, на мојим вратима се појавила будућа супруга ректоровог сина, такође запослена на Универзитету. Провоцирала, слала пољупце. Поднео сам прошле недеље пријаву полицији да се заштитим јер не знам шта су све спремни да ураде. Сигурносну камеру су окренули ка мојим вратима – прича Здравковић.

Ко је човек кога ректор малтретира и изнова му прети новим отказом? Само јер му је отац познати крагујевачки лекар, није желео да студира у Крагујевцу. Желео је да његов успех – буде само његов. Завршио је медицину у Београду са просеком 9,47 и неколико пута проглашаван за једног од најбољих студената. Био је и на усавршавању у Америци код професора Абул Абаса, водећег светског имунолога. Млади доктор није добар за бахатог ректора, али јесте за Руску академију природних наука. На Сретење је постао најмлађи њен члан – међу 22 добитника Нобелове награде.

– Иако треба да радим, забрањен ми је и приступ лабораторијама. Волим да радим. Осећам се ужасно. Надам се правди и поносан сам на то што сам и јавно ушао у обрачун с оваквим човеком Небојшом Арсенијевићем. Ово сада је моје најважније предавање, борим се за све нас. Ово је мој најважнији час, и то је час из етике – поручује Здравковић.

Социолог Лела Вујошевић је тиха, мирна и повучена. Трудила се да ради свој посао, склањала се од свега. Бахати ректор Арсенијевић сменио ју је пре годину дана. Била је секретар Центра за научноистраживачки рад САНУ и Универзитета у Крагујевцу.

Lela je smenjena, jedina nije dobila 20.000 za osmi mart, udarali su je na pijaci i sve to zato što je rektor ljubomoran jer on ne može da postane član SANU, čiji je ona sekretar

ФОТО: ПРИВАТНА АРХИВА Лела је смењена, једина није добила 20.000 за осми март, ударали су је на пијаци и све то зато што је ректор љубоморан јер он не може да постане члан САНУ, чији је она секретар

Протеривање ове жене догодило се после 20 година рада. Арсенијевић ће у неком одговору имати објашњење и за ту обест и није искључено да му неко и поверује. Истина је, међутим, да је пре годину дана схватио да никако не може да постане оно што жарко жели – члан САНУ. У наступу уобичајеног беса тада је једина два крагујевачка академика избацио из дотадашњих канцеларија, а Лелу Вујошевић грубо сменио. По принципу ништа више од САНУ на ‘његовом’ Универзитету да не остане кад он није академик.

На место Леле Вујошевић поставио је свог послушника, ванредног професора Ивана Јовановића. О њему смо писали. То је онај вечити студент са лошим просеком који постаје све битно. Има најмање четири функције јер је Арсенијевићев човек. У свакодневном шиканирању Леле Вујошевић чак ни успут не пропуштају прилику да јој добаце ректор и његова кума, генерална секретарка Универзитета Зорица Аврамовић – која је запослила синове на Универзитету, а мужу исплаћивала велике хонораре.

– Када сам схватила да је окупацијом Универзитета породице Арсенијевић, родбине и кумова наступило ванредно стање, ја сам се руководила Андрићевом поруком записаној у Вишеградског хроници ратне 1914. – „ко хоће да остане жив, мора да се прави мртав“. Али ни то ми није помогло – каже она.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
(АУДИО) Послушајте како ректор из Крагујевца псује, прети и уцењује, а тек када му зазвони телефон ОСТАЋЕТЕ У ШОКУ
МИСТЕР НЕПОТИЗАМ Овај ректор је намештао послове ЗЕТУ и запослио ЦЕЛУ ФАМИЛИЈУ, сад стиже КАЗНА
РЕКТОРЕ, НИКО ВАС, БРЕ, НЕ „ПАКУЈЕ“ Раскринкавање СРАМНЕ „ОДБРАНЕ“ БАХАТОГ Арсенијевића: Ви сте тај који се РУГА СРБИЈИ! (АУДИО)
У међувремену укинута јој је стимулација коју имају сви запослени. Мајка је двојице синова, одличних ђака и успешних београдских студената. Једина у породици има плату. После објављених аудио-снимака где се јасно чују Арсенијевићеве псовке и вређање жена, он је за 8. март поделио запосленима по 20.000 динара, ваљда да докаже супротно. Она паре није добила.

Када је кренула ректорова тортура, Лели је одузет сто за којим ради. Седи за комодом. Није јој дозвољен ни телефон. Пропатила је вишедневним малтретирањем покушај да позове болесног сина. Ову жену је пре око месец дана, када је „Блиц“ писао о бахатом ректору, супруг генералне секретарке грубо ударио у пролазу лактом на пијаци. Дан после физички ју је на послу напала и генерална секретарка Аврамовић. Склањала се и пре и после смене, а онда је, охрабрена изјавама министра просвете да ће све бити по закону, подигла пре 20 дана кривичну пријаву за мобинг.

– Угрожена су ми и професионална и лична права. Снагу да све то издржим добијам од великог броја колега из интелектуалне јавности широм земље, суграђана и пријатеља, а што је најважније – од своје породице. Мој старији син, који је био ђак генерације у Првој крагујевачкој гимназији, а сада инжењер београдског ЕТФ-а, одао ми је признање за то што ме овакви људи мобингују. Издржаћу. Издржаћу јер морам – поручује Лела Вујошевић.

Извор: БЛИЦ