Анестезија ултразвуком

anestezija ultrazvukomНајшира примена у ортопедској хирургији. Безболно и у „локалној“

ВЕЛИКИ БРОЈ операција које су досад захтевале општу анестезију, могу да се изводе без успављивања болесника, коришћењем нове технике – ултразвуком вођене регионалне анестезије.

Ова технологија је најновије достигнуће у анестезији, и од пре три месеца примењује се на неколико наших клиника, између осталих и у Клиничко-болничком центру „Др Драгиша Мишовић“.

Доцент др Предраг Стевановић, управник Клинике за анестезију и интензивно лечење у овој болници, каже да се ова врста анестезије користи у трауматологији и многобројним интервенцијама у пластичној хирургији, али да најширу примену има у ортопедској хирургији:

– Коришћењем ултразвуком вођене регионалне анестезије, могуће је аплицирати анестетик и на тешко доступна места. Тиме се знатно смањује ризик од анестезије, поготово код старијих болесника.

Ултразвучно вођена анестезија користи се за постоперативну терапију бола након, рецимо, хирургије колена. Она омогућава потпуни постоперативни третман бола и постоперативни комфор пацијента, као и започињање ране рехабилитације и мобилизације, који је изузетно болан у раној постоперативној фази.

– Током саме интервенције, помоћу ултразвука виде се анатомске структуре, вене, артерије и нерви, и истовремено приказује приступ игле за регионалну анестезију и прецизно позиционира катетер за постоперативну аналгезију. На тај начин ефикасно се избегавају могуће компликације и оштећења ових структура – објашњава др Стевановић.

О новим концептима и техникама у анестезији, као што је и примена циљаног ултразвука за лечење у шок-соби, било је речи на недавно одржаном Симпозијуму анестезиолога који су организовали Друштво анестезиолога Србије са Клиником за анестезиологију и интензивно лечење КБЦ „Др Драгиша Мишовић“.

НОВОСТИ