ИСТРАЖИВАЊЕ: КАКО СУ АЛБАНЦИ БЛОКИРАЛИ РАД СПЕЦИЈАЛНОГ СУДА ЗА РАТНЕ ЗЛОЧИНЕ НА КОСОВУ (2) Тачи непрекидно врши опструкцију Специјалног суда

Пише: Јово Вукелић

 sudШвендимен, амерички правник је неславно отишао необављеног посла, а за тих последњих годину и по дана Албанци са Косова и Метохије су непрекидно, сваке недеље и месеца подметали клипове како Специјални суд не само не би могао да ради, него ни да се конституише. Све то је мирно пратила ЕУ и САД, повремено млако тражећи да се ипак започне са истрагама. Али косовски Албанци нису хтели ни да чују!

Према подацима надлежних из Суда Специјализовано тужилаштво у овом тренутку анализира и процењује око 700.000 страница документације, коју сачињава око 70.000 докумената, уз неких 6.000 повезаних предмета – видео снимака, фотографија, транскрипата и осталих материјала сакупљених током истраге до данашњег дана. Ови задаци,  морају да се обаве пре него што се испуне критеријуми за подизање оптужби.

Упорно албанско минирање суда

Прошлог пролећа из суда су саопштили „да Специјални суд Kосова још није спреман за судске поступке, јер се установило „да поједина правила Специјалног суда за ратне злочине на Kосову нису у потпуности у складу са Уставом Kосова“! Тако је Уставни суд Косова, та „угледна и реномирана институција позната широм света“,  утврдила да девет правила ( од 208) нису у складу са Уставом, па се стога чека на поновно разматрање тих правила.

Тако су европски и светски експерти морали да удесе папире према стручном мишљењу „кровне правне институције“ . (Исти тај Уставни суд прави нови циркус: тврди да 22 од 23 тачке Заједнице српских општина нису у складу са уставом Косова…)

Потом је врло послушно председница Специјалног суда за ратне злочине на Косову  Екатарина Трендафилова  изјавила „да ће пленарну седницу сазвати у најкраћем могућем року ради измене тих правила у складу са Одлуком Уставног суда“. (1)

Тако је крајем јуна 2017.  Специјални суд ускладио своје Правилнике са Уставом Косова и све је коначно било спремно за судски рад и вођење поступака и подизања оптужница.  Подсећамо, Специјални суд има надлежност над злочинима против човечности, ратним злочинима и другим кривичним делима.

И у пролеће прошле године, уследио је нови талас незадовољства посланика на Kосову, али и удружења породица погинулих бораца, да се поново размотри законодавство о суду, због тога што се бави само појединцима из ОВK, али не и злочинима српских снага?!? Албанци су незадовољни и траже да се пошто-пото суди и Србима. Почиње нова спирала протеста и ометања „рада“ Суда, за који само можемо да нагађамо да ли уопште ради и шта ради. (Иначе,  да поменемо најстрожа казна коју Специјални суд може изрећи осуђеној особи је казна доживотног затвора. Затворска казна ће се издржавати ван Косова, а из списка држава које изразе спремност да прихвате осуђене особе.)

Оглашава се и главни тужилац Швендимен! Он изјављује  „да је охрабрен усвајањем Правилника о поступку и доказима који омогућава покретање судског рада и вођење судских поступака“. Уместо да он води посао, што му је и обавеза и дужност, а то је и најавио, он је охрабрен што су правила усклађена са Уставом Косова!?! Лецемерје, цинизам и дволичност се најочигледније манифестују… а албанци  коло воде, они одређују шта и како ће се чинити, а све по диктату Американаца. Девастира се сваки облик правде и праведности!

Албанци никада нису навикли у својој историји да буду кажњени за злодела. Ту је кључни проблем. Са племенским менталитетом и правилима крвне освете закони су непозната ствар за њих! Зна се да нису навикли да плаћају ни струју, ни воду ни друге комуналне услуге. Они су једина скупина која масовно руши споменике и скрнави гробља, руши и пали споменике културе, сакралне објекте, светиње, цркве и пљачка их. И за таква злодела нису одговорали. То су изгледа и амерички стандарди дељења правде!

На питање када се могу очекивати прве оптужнице – одговора ни од једног званичника из Специјалног суда нема! Нема, ни тада ни данас!

По изјавама стручњака, правних аналитичара сви очекују да је Суд спреман да интезивно ради. Ствара се атмосфера да су сви докази  о злочинима ОВК прикупљени, а јурисдикација овог суда је од 1. јануара 1998. до 31. децембра 2000.

Виган Ћороли, проф. Међународног права у Приштини истиче: „Сумње да су почињени озбиљни злочини могу се отклонити само на овом суду, како би Kосово могло слободно после да дише на међународној сцени“.

sud 7

Бивше вође ОВК, сада воде квази илегалну државу: Р. Харадинај, Х. Тачи, и К. Весељи

Ново рушење Суда од Тачија и Харадинаја

Америка и ЕУ који се само на речима највише залажу за рад  Суда изгледа да мисле слично као Ћороли. Циљ суда није да осуди вође ОВК за злочине. Циљ је, по речима Тери Џејкобсон, бивше америчке тзв. „амбасадорке“ на Косову  тај Суд има улогу да скине љагу са славне борбе ОВК“ (како је то забележио колега Иван Максимовић, новинар портала КМ новине са Косова и Метохије).
Почиње и јесен, али оптужница још нема! Оглашава се у октобру председник Косова Тачи који истиче: „Без обзира колико је неправедан, Специјални суд за ратне злочине доноси могућност да се ојача правда на Kосову. Међутим, данас овај суд максимално сарађује са Србијом, а минимално са Kосовом. Због сервирања злонамерних информација, нереалних очекивања и намерних дезинформација о томе шта Специјални суд треба да донесе, тешко да он под оваквим околностима може да испуни свој циљ и донесе правду ратним жртвама“.

Тачи каже да суд није основан због потребе за правдом?!? Суд је „наметнут уз образложење да морају да се задовоље остали актери као што су Београд и Русија (наравно говори неистине-прим. аутора), како то питање не би прешло на Савет безбедности УН“, истиче Тачи!

А Косово је то прихватило невољно „ради очувања стратешког партнерства са САД, ЕУ и НАТО-ом, објашњава Тачи.

„Са друге стране, међународна заједница нам је обећала да ћемо убрзо моћи да аплицирамо за чланство у Савет Европе, да ће се убрзо десити и визна либерализација, да ћемо имати масовну подршку приликом чланства у УНЕСКО, да ће се убрзо формирати и Војска Kосова, те да ћемо имати нова признања. Kосово је одржало реч, формиран је Суд, а међународна заједница ниједно од ових обећања није реализовала. Напротив, околности еуроатлантског пута још више су се отежале“, (2)

sud 12Тачи је још додатно бесан што Специјални суд за ратне злочине има максималну и реципрочну сарадњу са Србијом и Kанцеларијом за ратне злочине у Беграду, јер је Београд суду предао 80.000 досијеа. „А Сарадња са Kосовом је минимална, симболична и једнострана, да не кажемо да је непостојећа!“ На крају највише му је засметало да ће се Суд бавити само наводима о ратним злочинима и злочинима против човечанства почињених од стране појединаца ОВK-а.

„Стога Суд је моноетнички. Суд неће се размотрити ниједан од 400 случајева масакра на Kосову почињених од стране државе Србије. Неће се бавити ниједним случајем од 20.000 силованих особа од стране српских снага. Ни у једном случају се неће размотрити више од 12.000 убистава Албанаца, као и ниједан случај од 2.500 несталих. Дакле, овај суд се неће бавити ниједним злочином Србије почињеним на Kосову. То је оно што знамо и то је тачно“ опструира Тачи. (3)

Тачи, један од оних који би требало да буду међу првима на оптужници, закључује „да Албанци на Kосову на ово судску институцију гледају са великим неповерењем , јер ће судити само Албанцима, а борба ОВK-а била праведна и легитимна“!

Нора Ахметај, стручњак из области транзиционе правде,  залутали глас разума са Косова тада истиче: „Ако је 2.000 убијених из редова неалбанске заједнице, ми као грађани смо требали да поставимо питање – зашто су ти цивили убијени. То је расправа која је недостајала Kосову. Ти људи нису били наоружани… Kосово такође стоји веома лоше о питању заштите сведока. На основу извештаја на Kосову је убијено око 35 сведока, а више од стотину њих добило је претње“.

Али, после Тачијевог бруталног оспоравања Специјалног суда јавност на Косову се још жешће окреће против суда.  Анкете говоре да 76 посто испитаника из албанске заједнице верује да мандат суда није фер. Међу испитаницима албанске националности, већина (51 %) је спремна да протестује уколико Специјални суд подигне оптужнице против припадника ОВK-а. Значи, хајка на суд је општа, долази из врха државе!

Албанци траже укидање Суда!

sud 8

Ветерани ОВК потписују петицију за укидање Специјалног суда, децембар 2017.

sud 9

Харадинај је очекивао да ће петиција укинути Специјални суд

Логично, у децембру 2017. устају Организације ветерана ОВК против Специјалног суда. Почиње прикупљање потписа и ширење Петиције да се измени закон у Скупштини косова о Специјалном суду за ратне злочине. Скупљају се широм Косова хиљаде потписа. Потписници оцењују „да је суд наметнут и неправедан, те додају да би један такав суд требало да постоји и за Србију. Ово наметање суда Косову од Европе и дела међународне заједнице је неправедно. Они суде жртви, а правдају џелата. Борба ОВK је била чиста и праведна. Ми се нисмо борили против српске мањинске заједнице, већ смо се борили против убилачког апарата С. Милошевића, његових униформисаних снага. Злочине је овде починила Србија“. (4)

Специјални суд се напада од Албанаца да чак крши људска права!?!

И други вођа ОВК Рамуш Харадинај, који би такође требало да је међу првима на оптужници,  иначе сада председник тзв. владе Косова,  подржава потписивање петиције!

Епилог бруталних напада некадашњих вођа ОВК Тачија и Харадинаја, сада председника и премијера Косова,  на Специјални суд је „заледио тужиоце“. Стиже ускоро Нова година, а ниједне оптужнице и даље нема!

Али, има новог скандалозног предлога:  предложен је закон о укидању Специјалног суда за ратне злочине!  Група од 43 посланика предала је захтев Скупштини Косова да се укине закон о Специјалном суду!

Истичемо, све је ово уследило након што је Скупштини Kосова предата петиција у организацији ратних ветерана са више од 15.000 потписа, којом се захтевало укидање суда или измена закона.

Како Албанци не дозвољавају да Суд „ради“, „да скине љагу са славне борбе ОВК“ званичници САД и ЕУ постају наводно љути, бесни, огорчени… на руководство тзв. државе Косова (бивше вође ОВК).

(Наставак 3.  Криза у односима САД и ЕУ са Косовом )

……………..

  1. https://www.slobodnaevropa.org/a/28453080.html
  2. https://www.slobodnaevropa.org/a/kosovo-specijalni-sud/28782424.html
  3. Исто
  4. https://www.slobodnaevropa.org/a/kosovo-specijalni-sud-peticija/28920188.html