Шпанија, Кипар и Румунија неће учествовати на самиту ЕУ-Западни Балкан у Софији због представљања „Косова“ као државе

Шпанија, Кипар и Румунија неће учествовати на мајском самиту ЕУ-Западни Балкан у Софији, где се Косово „третира као држава“ и где му се обећава будућност европских интеграција, сазнаје Радио Слободна Европа из добро обавештених извора.

Шпански медији су у више наврата јављали да премијер те земље Маријано Рахој ставља под знак питања учешће на самиту, на којем се Косово третира равноправно са осталим земљама региона. Добро обавештени извори унутар ЕУ потврдили су за РСЕ да су се шпанском становишту недавно придружиле Румунија и Кипар и навели да су прошлог петка из Савета ЕУ послате позивнице за учешће на самиту.

У среду је у Бриселу био састанак сталних представника чланица ЕУ, где су, према изворима РСЕ, Кипар и Румунија потврдили да се противе равноправном учешћу Косова на самиту у Софији 17. маја, на којем ће се разговарати о европској перспективи Западног Балкана.

Представници ове три државе не желе да буду за исти столом са косовским представником и одбијају да се на крају самита сликају за групну фотографију, рекао је за РСЕ добро обавештени извор. Због оваквог става три чланице ЕУ, отвара се питање целокупног успеха самита који се одржава 15 година после Солунског.

Самит у Софији требало је да представља најважнији тренутак у целом бугарском председавању ЕУ, које је Западни Балкан ставило високо на листи приоритета.

Шпанија је, према извештају РСЕ, наговестила да ће је на самиту највероватније представљати Португал, па се сада очекује да исту матрицу користе и остале две државе које не желе да буду присутне на самиту.

*

*

Извор: НСПМ