Самарџић: Вучићеве речи јаке, а на крају ће признати Косово

Samardžić: Vučićeve reči jake, a na kraju će priznati Kosovo
Професор Факултета политичких наука и некадашњи министар за Косово и Метохију Слободан Самарџић оценио је за Н1 да је председник Александар Вучић очигледно уверио високу представницу ЕУ Федерику Могерини да Београд остаје привржен дијалогу с Приштином. Србија ће на крају признати Косово за тако малу концесију као што је ЗСО, очекује он.

Самарџић је, гостујући у Дану уживо ТВ Н1, рекао да не очекује да ће после хапшења Марка Ђурића у Косовској Митровици бити проблема у наставку дијалога Београда и Приштине.

Београд је, како каже, имао прилику да после догађаја у Косовској Митровици, имао прилику да реагује на најминималнији, дипломатски начин, а то је прекид дијалога. Српска страна је, међутим, из непознатих разлога склона том дијалогу, уочава Самарџић.

Бриселски дијалог је, према његовим речима, феномен у којем од 2013. године једна страна губи и даје све што се од ње тражи, а притом ништа не добија.

“Ако повучете полицију, цивилну заштиту, ако се понашате као да је тамо све у реду – а зна се да није, сваки час се понављају погроми албански – ви онда немате никакву заштиту тамо”, поручио је Самарџић и додао да ни на хапшење Срба, ни на узнемиравње повратника, држава не реагује озбиљним потезом, осим реторичким

„Вучићева реч је јака, чак претећа, али та реторика је позната, иза ње нема никаквог чина”, оценио је гост Дана уживо.

Албанци за ЗСО добијају независност од Србије
Самарџић је оценио и да излазак Српске листе из Владе Косова и најава да ће 20. априла самостално формирати ЗСО, могу чак да убрзају процедуру и приморају Приштину да испуни своје обавезе.

Наиме, како објашњава, ЗСО није никакав захтев српске стране, већ нешто што су формулисали чиновници Службе за спољне послове ЕУ, полазећи од Ахтисаријевог плана, Устава Косова и закона о локланој самоуправи.

“Они за ту Заједницу добијају независност од Србије, што је била књига са седам печата до пре неколико година. Тај правно обавезујући споразум о свеобухватној нормализацији је споразум о признању Косова, неко ће им рећи: ‘Јесте ли нормални, немојте да затежете (око ЗСО), пустите да се то заврши’”, навео је Самарџић.

Сматра и да је Сједињеним Државама стало да се до што пре дође до споразума о свеобухватној нормализацији односа Косова и Србије, јер хоће да овај регион учине својим пре него што уђу у дубљи конфликт с Русијом.

“Желе да то скину с дневног реда, неки уступак ће Вучићу дати, а он ће да се похвали да је уз тешку муку и тешке жртве добио оно што је тражио”, оценио је он и истакао да је правно обавезујући споразум де јуре признање Косова, јер то “значи све” – чланство у УН, међународним организцијама, дефинисање граница…

“Онда се зта ствар са стновишта Запада завршава. Србија ће за малу концесију то да обави”, очекује Слободан Самарџић.

 

 

 

Извор: Н1