Нико неће брати печурке

Више од 95 одсто откупљених шумских плодова из Србије иде у земље ЕУ

Да ли ће стати посао који Србији сваке године доноси 20 милиона евра од извора (Фото М. Поповић)

Чачак – Најновијим изменама Закона о порезу на доходак грађана уведена је обавеза плаћања доприноса и пореза за шумске плодове, гљиве и лековито биље од 58 процената. Зналци из ове делатности кажу да је за њих, још пре почетка сезоне, она вероватно изгубљена и да ће посао, који Србији сваке године доноси 20 милиона евра од извоза, једноставно стати.

– Нова одредба, по ставу локалних јединица Пореске управе Републике Србије, подразумева да откупљивач шумских плодова и лековитог биља мора, приликом откупа, у име и за рачун особе која је прикупила шумске плодове и лековито биље, да плати и порез и доприносе за пензијско и здравствено осигурање, независно од чињенице што се прикупљањем најчешће баве пољопривредна газдинства која већ јесу опорезована по другом основу. То, даље, значи да сваки откупљивач шумских плодова и лековитог биља, на откупну цену, мора да дода чак 58 одсто вредности откупљене ствари. Када се још на то надовеже обавезних 10 процената на име еколошке таксе, произилази да на вредност шумског плода од 1.000 треба додати 680 динара, као порез и допринос за особу која је прикупила шумски плод или лековито биље – каже за „Политику” Милић Поповић, власник предузећа „Интерфуд 60” из Чачка.

Увођење оваквог намета, истиче саговорник, практично укида регуларно пословање овим производима и ствара услове за кријумчарење у суседне државе.

– Нико у Србији нема интерес да откупљује шумске плодове и лековито биље под новим условима. То, даље, подразумева да берачи који и иначе живе у брдско-планинским подручјима остају без прихода и животне узданице. Затим, предузетници који се баве откупом, прерадом и извозом шумских плодова и лековитог биља и запошљавају велики број радника, оставиће их без упослења.

Више од 95 одсто шумских плодова из Србије пласира се на страна тржишта, али сада Поповић цени да државно захватање од 68 одсто претвара овај посао у неисплатив. И предвиђа да ће добар део иностраног тржишта, који су до децембра држала наша привредна друштва, неминовно заузети фирме из Пољске или Кине.

– Пред нама је пролеће и сезона откупа и уколико министарства финансија и привреде не учине неки важан корак, читава сезона биће изгубљена.

Поповић напомиње да су још у јануару ове године пољопривредна газдинства затражила мишљење надлежног министарства по овом питању које гласи: да ли пољопривредно газдинство, које плаћа порез на приходе од самосталне делатности, треба да плаћа још и порез на друге приходе из члана 85. Закона о порезу на доходак грађана, и то на приход остварен продајом прикупљених шумских плодова и гљива, као и припадајуће доприносе за обавезно социјално осигурање? Међутим, како он напомиње, иако је по постојећим прописима било дужно да сачини своје мишљење, Министарство финансија није се изјаснило.

Поповић наводи да су се обратили и Привредној комори Србије као законском заступнику и представнику привреде код државних институција, и добили само информацију да ће ове примедбе бити разматране при првој промени закона.

– Да је Привредна комора збиљски представник произвођача у Србији, овакав предлог Закона требало би да буде одбачен још током нацрта јер је бесмислен и штетан. Не знам да ли је комора питана за мишљење пре усвајања закона, али сам сигуран да су у овом случају оманули и предлагач закона, и комора и посланици скупштинске већине – сматра он.

У суседним земљама, уаказује Поповић, велике дажбине код откупа не постоје.

– Неминовно, посао наших откупљивача преселиће се у оближње државе, а Србија ће остати ускраћена за приходе од ове делатности. Српска предузећа која се баве откупом и прерадом шумских плодова мораће да ове производе потраже у другим државама, уколико желе да сачувају позицију на тржишту – наглашава Милић Поповић.

 

 

 

Извор: Политика