Медведев: Србија да „гура“ око Косова, а не Русија

ivica dacic dmitrij medvedevМОСКВА – Русија подржава став Србије по питању Косова, али сматра да је решење тог питања привилегија Срба, изјавио је данас у Москви руски премијер Дмитриј Медведев.

„Не треба ми да ‘гурамо’ тај процес, већ Србија. Ви треба да будете у највећој могућој мери заинтересовани за ваљано решавање тог питања“, рекао је Медведев.

Руски премијер је додао да полази од тога да политичке нијансе, одвојене разговоре и суштински интерес по том питању треба да иницира српска страна. Он је, за заједничкој конференцији за новинаре после сусрета са српским премијером Ивицом Дачићем, рекао да Русија схвата колико је косовски проблем важан за пријатеље Србе, и да се то питање увек покреће у разговорима.

Према његовим речима, у последње време стекао је утисак да се од „Русије очекује више него од саме Србије“.
„То није исправно. Ви треба да одлучите какав став да заузмете“, истакао је Медведев.
Према његовим речима, ту тему треба покретати и пред УН и у преговорима са ЕУ. Медведев је подвукао да ће Русија подржати Србију по том питању.
„Увек ћемо подржавати став коју буде формулисали српски руководиоци“, поручио је Медведев.

Премијер Србије је рекао да Србија има намеру да настави дијалог о косовском питању и да дође до одрживог решења.
„Србија не може да прихвати принципе који су у основи те варијанте документа, јер они не гарантују пуну безбедност и заштиту права српског становништва на Косову“, истакао је Дачић, додавши да потписивање таквог документа не би довели до коначног и одрживог решења за проблем у покрајини.

Он је рекао и да Србија жели да Русија има активну улогу и да „морамо да је консултујемо“.
„Морамо да се консултујемо са њом око корака који се предузимају. А не да повлачимо једностране кораке који доводе до последица које се касније тешко могу исправити“.

Таква је, по његовим речима, била одлука да се поднесе Резолуција Генералној скупштини УН, без консултација, да се преговори пребаце на ЕУ.
„И ево сада су преговори пребачени на ЕУ. Сада Србија тражи да Русија помогне да се то врати на УН. Али, међународни правни поредак није дечја игра“, рекао је Дачић.

Он је рекао да се Србија никада „неће сагласити са једностраним проглашењем независности Косова „. Дачић је истакао да такви преседани нису у складу са међународним правом. Како је нагласио, српске власти су заинтересоване да заштите Србе који живе на Косову.
„Управо зато смо спремни да наставимо дијалог“ , рекао је он.

Vladimir Putin, Ivica DacicПутин: Подстицај развоју економских односа

Дачић се касније састао руским председником Владимиром Путином.
Путин је на почетку састанка оценио да ће Дачићева посета дати додатан импулс развоју билатералних осноса.
„Уверен сам да ће ваша посета бити подстицај развоју економских односа“, рекао је Путин, подсетивши да се прошле године обим трговинске размене унеколико смањио, а да је почетком ове године забележен раст од 38 одсто што је „добар знак“.

Руски председник је преко Дачића упутио је поздраве и позив председнику Србије Томиславу Николићу да посети Русију.
„Пренесите му позив да посети Русију кад год буде могао“, рекао је Путин.

Дачић се захвалио на принципијелној подршци руског руководства по питању Косова.
„Српски народ то зна, памти и сматра да је Русија најбољи пријатељ Србије“, рекао је он.
Дачић се, такође, заложио за јачање сарадње са Русијом у свим областима – политичкој, економској, одбрамбеној и безбедносној. Према његовим речима, то је посебно потребно Србији у савременим условима када се она геостратешки гледано налази у тешком положају, будући да је окружена државама-чланицама НАТО.

Потписан споразум о руском кредиту

Представници две владе поптисали су у Москви седам билатералних споразума, а у присусутву премијера Дачића и Медведева, потписан је Споразум о руском кредиту од пола милијарде долара за подршку српском буџету, као и Споразум о сарадњи у области железничког транспорта.

Потписани су и План заједничких активности на обезбеђењу рада и развоја српско- руског хуманитарног центра у Нишу за период 2013- 2015. године и Споразум између Влада двеју држава о узајамном признавању и еквиваленцији јавних исправа о стеченом образовању и научним називима.

Такође, потписани су и Споразум о статусу српских војних меморијала на територији Русије и руских на територији Србије, Меморандум између Министарства спољне и унутрашње трговине и телекомуникација Србије и Владе Калушке области о трговинско- економској сарадњи и Меморандум о размени статистичких података о спољнотрговинској размени између Управе царина Србије и Федералне царинске службе Русије.

Дводневну посету Москви српска делегација, предвођена Дачићем, започела је данас пре подне сусретом са руским министром одбране Сергејом Шојгуом.

Шојгу је на састанку рекао да ће војна и војно-техничка сарадња два министарства добити додатан импулс и најавио да ће ускоро у Београду бити потписан одговарајћи споразум. Он је такође рекао да руско Министарство одбране у мају очекује посету начелника Генералштаба војске Србије Љубише Диковића. Шојгу је изразио наду да ће „давнашњи пријатељски односи са шефом српске владе на најпозитивнији начин утицати на билатералну сарадњу, како у војној, тако и у војно-техничкој сфери“, преноси Итар-тас с.

Дачић је нагласио да је Шојгу „велики пријатељ Србије“, подсетивши да је високи руски званичник подржавао нашу земљу и народ у најтежим временима рата и бомбардовања. Такође, Дачић је указао и на Шојгуов лични допринос у изградњи српско-руског хуманитарног центра у Нишу. Према Дачићевој оцени, и пре неколико година није се могло рећи да је војна сарадња двеју држава на задовољавајућем нивоу.
„Мислим да ће од сада сарадња бити организовања на другачији начин. Надам се да ће Шојгу дати посебан допринос јачању веза између војски Србије и Русије.

У четвртак премијер Дачић ће се састати са замеником ВТБ банке Василијем Титовом.
Дачић предводи делгацију Владе Србије у којој ће бити потпредседник и министар рада, запошљавања и социјалне политике Јован Кркобабић, министар финансија и привреде Млађан Динкић, министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Горан Кнежевић и министар природних ресурса, рударства и просторног планирања Милан Бачевић.

ТАНЈУГ