Отказан рукометни турнир у Језеру, Србија-’Косово’ у Ковилову

Prvi Prvi na Skali

Иако је Рукометни савез Србије најавио одржавање квалификационог рукометног турнира за Светско првенство јуниорки од 23. до 25. марта у крагујевачкој хали Језеро, тај догађај је премештен у СЦ Ковилово (надомак центра Београда), објавио је најпре Курир, а потом је и потврђено агеницји Тањуг из РСС. Нако тога је и на сајту РСС објавља следећа информација:

Квалификациони турнир за Светско првенство јуниорки одржаће се у СЦ „Ковилово“ од петка до недеље уместо у Крагујевцу како је то првобитно било планирано. Рукометни савез Србије одлучио се на промену локације за организацију такмичења због безбедности свих учесника турнира, а све у сарадњи са државним органима. Турнир ће бити одигран без присуства публике и медија.

То је сада и званични епилог изразито негативних реакција јавности већ од петка, када је РСС најавио турнир, али и неслагања унутар саме рукометне организације – јавно су се побунили понајпре у РС Војводине, а убрзо и у РС Косова и Метохије.

Ова „селидба“ домаћинства унутар Србије није стишала реакције у Косовској Митровици, напротив, уследило је још једно обраћање јавности јер се и овај чин сматра срамотним.

– Одлука да се за место одигравања квалификационог турнира за јуниорке одреди Ковилово уместо Крагујевца, није донела ништа више или боље од онога што је прва одлука донела, а то је осећај издаје, осрамоћености и понижења. Зар је једини начин да се овој поражавајућој одлуци стане на пут, тај што ће се „замазати очи“ свима, тако што ће се из Крагујевца турнир преместити у Ковилово, у престоницу Србије, Београд?! Прављење уступака непостојећој држави Косово не сме бити наша пракса и модел понашања јер то може само да значи да неко покушава „на мала врата“ да призна постојање нечега што не постоји. Без химне, државних обележја и навијача, овај турнир биће само пораз, нова срамота и бол у срцу свих којима је Косово и Метохија дедовина, љубав и светиња, наводи се у саопштењу УО РС КиМ које је потписао председник Славољуб Мандић, а пренео је Тањуг такође.

Подсећамо, повод за неслагање је најава Рукометног савеза Србије да је Европска рукометна федерација, на захтев самог РСС, одлучила да се овај турнир одржи без интонирања химни и националних симбола репрезентација учесница. Једина видљива застава биће она ЕРФ-а.

РСС је у петак саопштио да је задовољан одлуком колега из Европе, а председник УО РСС Божидар Ђурковић је поручио да се „победник не тражи на политичком пољу, већ на рукометном терену“.

– Имали смо два пута: да не играмо и да будемо избачени из такмичења уз високу финансијску казну или да играмо на овај начин који је прихватљив за све. У овом тренутку остварили смо максимум максимума, истакао је функционер РСС за Новости.

Задовољство, међутим, нису делиле Ђурковиће колеге из земље. РС Војводине је издао саопштење за јавност у којем је наведено „да се на сајту РСС могао видети наслов, у смислу Велика победа Србије“.

– На који начин је Србија победила и кога, ако знамо да ће на територији Србије играти репрезентација тзв. државе Косова, а да ће све заставе, државни симболи и химне, дакле и застава и химна Србије, бити забрањени, што никако не може бити победа, већ се објективно ради о понижавању Србије, биле су речи упућене из Новог Сада.

Исти Савез је подсетио да се оваквим организовањем турнира крши одредба чл. 165 ст. 5 Закона о спорту, према којем постоји обавеза употребе грба, заставе и химне Републике Србије на свим међународним такмичењима, као и одредбе чл. 29 и чл. 36 Закона о изгледу и употреби грба, заставе и химне Р. Србије.

РСС није био поштеђен ни критика из РС Косова и Метохије.

– Божидар Ђурковић није само председник Рукометног савеза Србије, он је и председник такмичарске комисије Европске федерације. Он је тај који је донео такву одлуку. Могао је да премести организацију турнира у Чешку, Норвешку…, турнир није морао да се организује, рекао је генерални секретар РС КиМ Синиша Лазић за Контакт Плус.

Из канцеларије у Косовској Митровици су додали, „ако је победа то што ће у срцу Шумадије наша репрезентација играти без заставе и химне, нека је на част руководству РСС“.

Из такмичарског дела овог (не)спортског метежа подсећамо да ће само најбоља екипа генерације 1998. бити учесник Светског првенства, а конкуренти Србије у групи су: Норвешка, Словачка и „Косово“. СП ће се одржати у јулу у Ђеру (Мађарска).

Јутрос (9:45) је на сајту РСС освануо позив свим заинтересованим представницима медија за праћење турнира у Крагујевцу и акредитовање. До ове допуњене објаве (16:00) промена места одигравања није потврђена на истом сајту, па се порука БИЋЕМО ДОБРИ ДОМАЋИНИ и даље односи на Крагујевац.

PRVI PRVI NA SKALI Otkazan rukometni turnir u Jezeru, Srbija-’Kosovo’ u Kovilovu akreditacija

О променама још увек нема речи ни на сајту ЕРФ, а као место и термин одигравања и даље стоји – Крагујевац, 23.-25. март 2018. године.

PRVI PRVI NA SKALI Srbija ’Kosovo’ bez nacionalnih simbola 23. marta u Kragujevcu

Фото: РСС

РУКОМЕТНИ САВЕЗ „КОСОВА“ САЈТ, ФБ СТРАНА, ИНСТАГРАМ
РУКОМЕТНИ САВЕЗ СРБИЈЕ САЈТ, ФБ СТРАНА, ТВИТЕР, ЈУТЈУБ
ЕХФ САЈТ, ФБ СТРАНА, ТВИТЕР, ЈУТЈУБ
ПРИЛОЗИ

УСТАВ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ

Грб, застава и химна

Члан 7.

Република Србија има свој грб, заставу и химну.
Грб Републике Србије се користи као Велики грб и као Мали грб.
Застава Републике Србије постоји и користи се као Народна застава и као Државна застава.
Химна Републике Србије јесте свечана песма „Боже правде“.
Изглед и употреба грба, заставе и химне, уређују се законом.

ЗАКОН О ИЗГЛЕДУ И УПОТРЕБИ ГРБА, ЗАСТАВЕ И ХИМНЕ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ

ИЗГЛЕД И УПОТРЕБА ЗАСТАВЕ

Остали случајеви истицања Државне заставе

Члан 24.

Државна застава може се истицати:
1) на прославама и другим свечаним манифестацијама којима се званично обележавају догађаји значајни за Републику Србију;
2) приликом међународних сусрета, такмичења и других скупова (политичких, научних, културно-уметничких, спортских и др.) на којима Република Србија учествује или је репрезентована, у складу са правилима и праксом одржавања таквих скупова;
3) у другим случајевима, ако њена употреба није у супротности са овим законом.

 

 

 

Извор: Први први на скали