Српска условљава глас за демаркацију са три места у Одбору Трепче

index

Извор: Газета Еxпресс (Текст је изворно преведен са енглеског)

Извори унутар Владе „Косова“ рекли су за Газета Еxпресс да Српска листа тражи да три члана српске заједнице буду део Одбора Трепче у замену за њихов глас за ратификацију Споразума о демаркацији границе са Црном Гором. Наводно је Влада „Косова“ спремна да прихвати тај услов.

Глас посланика листе Српска од кључне је важности за ратификацију спорног споразума између „Косова“ и Црне Горе, што је један од последњих критеријума за „Косово“ да добије визну либерализацију. Албанским владајућим странкама недостају само два гласа, а упркос напорима нису успели да убеде опозициону странку Самоопредељење да гласа за ратификацију споразума.

Сада партнери владајуће коалиције теже гласовима посланика Српске који су званично део Владе, али који су изјавили да ратификација демаркације није њихов приоритет, притискајући Владу да формира Асоцијацију општина са већинским српским становништвом – договор који је постигнут између „Косова“ и Србије током дијалога у Бриселу, посредством ЕУ.

КоССев – И претходно су приштински медији писали да Српска условљава глас за демаркацију Трепчом, али је ова листа то истог дана демантовала, рекавши да за њих „тема такозване демаркације уопште не постоји“, нити их „то питање интересује.“

Уставни суд је одлучио да већина одредаба овог споразума крши важеће законе „Косова“. Али Српска је проширила листу жеља тражећи више удела у Одбору рударског комбината Трепча. Скупштина „Косова“ је 2016. одобрила закон стављајући рударски комбинат под контролом владе, упркос примедбама из Београда и протестима локалних Срба. Власничка структура комбината била је предмет спора између „Косова“ и Србије. Београд тражи 75 одсто Трепче, део који је у северном делу „Косова“, насељеним и контролисаним од стране Срба.

„Косовске“ владајуће странке оклевају да сазове нову седницу парламента плашећи се недостатка подршке за ратификацију демаркације, а у међувремену су наставили преговоре са листом Српска. Медији су извештавали о различитим условима које је поставила Српска, али владини званичници су демантовали ове извештаје. Извори у оквиру Владе рекли су за Газета Еxпресс да је током састанака Владе, поред политичких партија, такође био присутан контроверзни бизнисмен са севера, Милан Радојчић, који наводно има политичку контролу на северу. Извор је рекао да је током састанака између Владе, листе Српска и Милана Радојчића разговарано, такође, о саставу Одбора Трепче.

Српска захтева повећање присуства српских представника у овом одбору – од једног до три члана. Према закону који је трансформисао Трепчу у акционарско друштво, Срби имају једно загарантовано место у Одбору Трепче. Али сада условљавају своје гласове за демаркацију тражећи повећање присуства Срба у овом одбору. „Косовски премијер“ Рамуш Харадинај, председник Скупштине Кадри Весељи, заменици премијера Беџет Пацоли и Фатмир Љимај, у више наврата су изјавили да ће Српска гласати за демаркацију без постављања било којег услова. Влада и даље инсистира да листа Српска не условљава ратификацију демаркације која омогућава Косову да добије визну либерализацију са ЕУ шенгенском зоном.

 

 

Извор: Коссев