Инсајдер: Нова малверзација – промењен број парцеле, нема рушења спорног објекта на Панчићевом врху

Према истраживању Инсајдера, парцела 1877/1 КО Брзеће на којој је инвеститорка Снежана Митковић изградила нелегални објекат од око 1.000 квадрата на Панчићевом врху, више не постоји а бесправни објекат се сада налази на новој парцели 1877/4.  Управо то би могао да буде разлог да Управни суд одбаци решење о рушењу које је донела Републичка грађевинска инспекција јер се оно односи на објекат на старој, сада непостојећој парцели. Истовремено, на новој парцели уписан је објекат, без напомене да нема грађевинску дозволу, која би по правилу требало да стоји.

Према истраживању Инсајдера, подела парцеле 1877/1 на којој је се налази спорни објекат извршена је у децембру 2017. године. Осим тога објекат је уписан и у катастар, иако је Снежана Митковић у рекордном року добила сагласност низа институција за изградњу ски бифеа, а не бетонско армираног објекта од преко 1.000 квадрата.

У одговору на питања новинара Инсајдера, из Службе катастра Општине Брус  наводе да је захтев за препарцелацију поднело Јавно предузеће „Скијалишта Србије“ у новембру прошле године, а промена је евидентирана након што је одлука постала правоснажна, 2018. године. Ова информација потврђена је Инсајдеру и у ЈП „Скијалишта Србије“ уз образложење због чега је то урађено:

 „Препарцелација из децембра 2017. године се односила за потребе поступка добијања дозвола за нову ски стазу на локацији Крчмар“, кажу у Скијалиштима.

Упркос томе што у „Скијалиштима Србије“ тврде да је то урађено због нове стазе, занимљиво је да је таква одлука донета у периоду када је Републичка грађевинска инспекција, и то након писања Бирна, први пут изашла на терен и установила да се на врху Копаоника у Националном парку на парцели 1877/1 гради бесправни објекат од око 1.000 квадрата. Инспекција је тада донела прво решење о рушењу а затим и коначно 24. јануара 2018. године. То решење се односило на бесправни објекат који је изграђен на парцели 1877/1 КО Брзеће.

То решење је инвеститорка Снежана Митковић преузела у марту,  а тренутно се пред Управним судом води спор по жалби инвеститорке. Како сада стоје ствари, постоје велике шансе да ће Републичка грађевинска инспекција морати да донесе ново решење о рушењу са новим бројем парцеле. У том случају уследиће нова жалба, нови рокови а са тим и одлагање рушења.

Нелегални објекат уписан и у катастар

Нелегални објекат од преко 1.000 квадрата који је изградила инвеститорка Снежана Митковић и то наочиглед свих надлежних институција, у међувремену је уписан и у катастар непокретности Републике Србије. Према истраживању Инсајдера, бесправни објекат је уписан 2018. године и то без напомене да је реч о објекту без дозволе за градњу, која је морала бити унета.

Управо подела парцеле 1877/1 КО Брзеће била је разлог да се поново направи геодестски снимак терена. Тада је снимљен  нелегални објекат и једноставноуписан у катастар.

Осим података о парцели, у којима се наводи да је реч о пољопривредном земљишту у јавној својини, и да је носилац права  Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде, наводи се да је на катастарској парцели 1877/4 у трећем делу земљиште под зградом и другим објектом.  Уписано је да основа објекта има 356 метара квадратних, 2018. године.

Упркос томе што жалба на решење о рушењу које је донела Републичка грађевинска инспекција, не одлаже рушење, нелегални објекат на врху Копаоника и даље стоји нетакнут. На питање Инсајдера зашто бесправни објекат још није срушен, министарка грађевине Зорана Михајловић каже да законски рокови теку.

„Што се тиче Министарства грађевине то решење је негде почетком марта уручено странкама или коме је већ требало. Сада постоји још нека законска процедура која мора да прође. Свакако, тај објекат не може бити озакоњен јер се налази у највишем степену Националног парка и тачно се зна шта може, а шта не може да се гради у Националним парковима“, рекла је министарка.

У међувремену док теку законске процедуре, у бесправном објекту  у приземљу,  отворен је ресторан који без икаквих проблема ради најмање месец дана.

Како се може видети на фискалном рачуну који је новинар редакције Инсајдер добио у ресторану на Панчићевом врху, фирма која држи ресторански део, зове се Врх 2017 Брус. Заступница ове фирме према подацима Агенције за привредне регистре је Соња Миљковић. У АПР-у се наводи да је она регистровала ову угоститељску радњу 5. децембра прошле године, док је у ПДВ систем ушла за мање од месец дана, односно 1. јануара 2018.

*

Извор: НСПМ