ХАОС У СОБРАЊУ Обезбеђење стало између Џафарија и Груевског, Иванов одбио да потпише закон који уводи албански као ДРУГИ ЈЕЗИК (ФОТО, ВИДЕО)

Sobranje

Македонски председник Ђорђе Иванов саопштио је да неће потписати указ о примени Закона о употреби језика, који албански уводи као други званичан језик у Македонији.

Након што је Собрање синоћ, без расправе о 35.569 амандмана опозиције, усвојило овај закон, Иванов је саопштио да неће потписати указ о проглашењу закона који је донесен на такав начин, ван свих процедура, без дебате о амандманима, наводећи да му то не дозвољавају Устав и савест.

https://www.facebook.com/tv21hd/videos/1196412010489001/

Македонски медији пишу да су велике шансе да закон буде само „стара хартија“, уколико га председник Иванов, иако је обавезан, не потпише.

Према члану 75 Устава, Иванов је обавезан да потпише указ о проглашњу Закона о језицима, јер је већ искористио право вета, али није прописан рок у коме треба то да учини.

Ово отвара могућност да закон уопште на буде објављен у Службеном листу, односно да не може започети његова примена.

https://twitter.com/izenku/status/973945818855215104/photo/1

Закон о употреби језика којим се уводи већа заступљеност албанског језика усвојен је 11. јануара у Собрању у одсуству опозиције, а председник Македоније одбио је да га потпише и вратио га у парламент.

Иванов је тада образложио да у закону постоје делови, чланови и ставови којима се крши Устав.

Христијан Мицкоски, лидер ВМРО-ДПМНЕ која је поднијела 35.569 амандмана на Закон о употреби језика, изјавио је синоћ да његова странка неће признати закон и да ће по објављивању у Службеном листу поднети апелацију Уставном суду о утврђивању његове уставности.

https://twitter.com/RFERL/status/974015125152813056/photo/1

Изгласавању Закона о језицима синоћ је претходио инцидент јер је доскорашњи лидер ВМРО-ДПМНЕ Никола Груевски пришао столу председника парламента Талата Џаферија, извадио Џаферијеву картицу из система за гласање и пролио воду по столу, након чега је Џафери прогласио паузу.

Између Џаферија и Груевског стало је обезбеђење, па је инцидент прекинут.

Закон о употреби језика у 25 чланова регулише употребу језика. Осим македонског и албански постаје службени на целој територији, а двојезичност ће се примењивати у свим државним институцијама, јавним предузећима, агенцијама, дирекцијама, установама и организацијама.

https://twitter.com/MacedoniaLeague/status/974013647818080257/photo/1

Уколико органи не буду поштовали одредбе закона суочиће се са казнама у износу од 4.000 до 5.000 евра, упозоравају скопски медији.

Законом је, између осталог, предвиђено двојезично вођење седнице Владе и Собрања, двојезичне униформе полиције, ватрогасаца и здравствених радника, називи улица, тргова, мостова, граничних прелаза, аеродрома и других инфраструктурних објеката.

За примјену албанског језика, према овом закону, оснива се агенција која ће бринути о промоцији и заштити језика, а надзор у спровођењу обављаће Инспекторат за употребу језика.

За примјену Закона о употреби језика биће неопходно најмање 1,7 милиона евра из буџета Македоније.

Званична Тирана и приштинске власти поздравиле су усвајање овог закона у македонском парламенту.

Шта ако Иванов поново одбије да потпише?

Иванов је већ једном одбио да потпише поменути закон, када је први пут усвојен крајем јануара ове године, а медији тврде, позивајући се на Устав, да он потписивање може да одбије само једном.

– Председник може да одлучи да не потпише декрет о проглашењу заона, али само након првог гласања. Према члану 75. Устава Републике Македоније, након враћања закона о парламент, посланици га поново разматрају и ако га усвоје већином гласова укупног броја посланика, председник је обавезан да потпише декрет о проглашењу – наводи портал „Журнал.мк“ на албанском језику.

У Уставу се, међутим, не спомиње шта ако председник ни други пут не потпише закон.

Позивајући се на тумачење павних стручњака, портал пише да је могуће да закон одмах буде објављен у Службеном листу ради покретања званичне процедуре или подношења захтева Уставном суду да утврди надлежности и спроведе управни поступак.

Председник Иванов и даље сматра да је Закон о употреби језика „неуставан, против државе и да подстиче међуетничк тензије“. Иванов је најавио да неће потписати закон који је у парламенту усвојен под притиском већине.

– Закон о употреби језика на начин на који је написан и изгласан, изазива потпуну блокаду у раду институција. У условима блокаде институција, вероватноћа је велика за отварање питања редефинисања нашег уставног поретка – рекао је Иванов.

Извор: БЛИЦ