Јекатеринбург: Суђење свештенику који је упоредио Лењина са Хитлером

Тужбу против свештенослужитеља поднео је Николај Рјабичевски. Он сматра да исказ протојереја Јевгенија Попиченка вређа милионе људи и усмерен је на „подстицање мржње или непријатељства, као и понижење људског достојанства“

(Pravmir.ru, 7. 3. 2018)

У Јекатеринбургу је у току судски процес против настојатеља саборне цркве Успења Пресвете Богородице, протојереја Јевгенија Попиченка, који је упоредио Владимира Лењина с Адолфом Хитлером.

Тужбу против свештенослужитеља поднео је председник управног одбора Савеза друштвених организација ветерана војне службе и других структура власти Свердловске области „Браниоци Отаџбине“ Николај Рјабичевски, саопштава „МК-Јекатеринбург“. Он сматра да исказ протојереја Јевгенија Попиченка вређа милионе људи и усмерен је на „подстицање мржње или непријатељства, као и понижење људског достојанства“. Јавни делатник тражи од свештеника јавно извињење.

Повод за суђење био је интервју протојереја ТВ каналу „Сојуз“ који је објављен у „Православним новинама“. Свештенослужитељ је одговарао на питање о преименовању улица, назива у част совјетских активиста.

„А зашто да не назовемо улицу, на пример, у част Шамила Басајева или у част Гебелса, или у част Геринга? То је у суштини исто – Лењин и Хитлер: њихова суштина, њихова мржња према човечанству, према људима, њихова ‘дела’, која су причинила толико страдања, несреће, крви… Они су као две стране истог новчића. Навика нам не дозвољава да здраво размишљамо. А зашто да не? На крају крајева, има вероватно људи за које је Шамил Басајев национални херој, и они су спремни да славе његово име. А нас од такве идеје мало подилази језа“, изјавио је том приликом Јевгениј Попиченко.

Петог марта у Вјерх-Исетском општинском суду Јекатеринбурга обављена је припрема за разматрање тужбе Николаја Рјабичевског. Следеће заседање у вези са поступком одређено је за 2. април.

Са руског посрбио: Светозар Поштић

 

 

Извор: Стање ствари