Арапска лига: Јерусалим мора бити престоница Палестине

Министри спољних послова арапских земаља инсистирали су данас да Јерусалим мора бити престоница будуће државе Палестине, чак и ако САД припремају пресељење своје амбасаде из Тел Авива у тај град.

На састанку у Каиру окупили су се шефови дипломатија из земаља чланица Арапске лиге љути због одлуке председника САД Доналда Трампа да призна Јерусалим као израелски главни град и пресели амбасаду тамо, што је изазвало протесте на Западној обали и појасу Газе.

У завршном саопштењу министри су подржали мировни план који је недавно представио палестински председник Махмуд Абас Савету безбедности УН и његов позив за одржавање међународне конференције до средине ове године у циљу да Палестина постане пуна чланица светског тела и да се одреди рок за постизање решења деценијског сукоба по моделу две државе.

План позива на међусобно признање држава Израела и Палестине засновано на границама из 1967. године и стварању „међународног мултилатералног механизма“ да се помогне двема странама у решавању свих питања коначног статуса и њиховој примени у одређеном временском року.

“Арапска лига је већ одлучила да се супротстави одлуци о пресељењу амбасаде САД из Тел Авива у Јерусалим и признању окупираног града као главног града Израела”, рекао је шеф Арапске лиге Ахмед Абул-Гејт.

Трампова одлука представља одступање од деценијске политике САД у односу на Јерусалим и међуродних уверавања да ће се судбина тог града решити за преговарачким столом. Израел је анектирао источни део Јерусалима након што га је окупирао у рату 1967. године.

Међународна заједница никада није признала анексију, а Палестинци планирају да седиште своје будуће државе, која би обухватила Западну обалу и појас Газе, буде у источном Јерусалиму.

*

Извор: НСПМ