Како су лагали поводом Алепа, тако Американци и Британци лажу поводом Источне Гуте

ОНДА ИМ У ЛАГАЊУ ПОМАГАЛА „ДЕВОЈЧИЦА БАНА“, А САДА ТОБОЖЊИ ТИНЕЈЏЕР „МУХАМЕД НАЈЕМ“

Мохамед Најем

  • „Бана“ из Алепа писала CNN на добром енглеском, а кад је добила турско држављанство испоставило се да енглески – натуца
  • Најем као „убице“ проклиње Асада, Путина и Хамнеија, а његов старији брат у контакту са продуцентом CNN и слика се са вођом сиријске Ал Каиде

        СИРИЈСКА армија чисти од терориста и са њима повезане „наоружане опозиције“ све што је источно од Дамаска.

        За протеклих десет дана истерала их је са 40 одсто територије Источне Гуте коју су контролисали.

        Истовремено је кренула и очекивана западна пропагандистичка контраофанзива.

        Филијала британске војне шпијунаже – Опсерваторија за људска права у Сирији која се оглашава искључиво из Лондона – сваког дана јавља да у Источној Гути гину цивили, жене и деца. Са намером да створи утисак да је то истина и да се владине снаге боре против цивила, нарочито против жена и деце.

        Америчка телекомпанија CNN бави се оним чиме се бавила и у време када је сиријска армија разбијала терористе у Алепу.

        Из тог града је преносила шта о рату око себе мисли девојчица по имену „Бана“. Њену улогу је сада преузео неки тинејџер Мохамед Најем који је проглашен за „ратног репортера из Источне Гуте“.

        Ситним словима у углу екрана – док он говори – може се (једва некако) прочитати: „CNN не гарантује за веродостојност“.

Бана Ал-Абед са братом

        Кад се пажљиво погледа Најемов налог на Twitter уочава да је његов први „потписник“ био неки Кусај Нур, а да је Нур повезан на Twitter-у са продуцентом емисија новости на CNN.

        Америчко издање BuzzFeed чак тврди на је Кусај Кур Најемов старији брат.

        На Facebook-у се Нур може наћи на фотографијама заједно са припадницима Џејш ал-Ислам и Фајлак ар-Рахман. А још на тој друштвеној мрежи размењује информације са АбуМухамедом ал-Џуланијем, вођом Џебхат ан-Нусра која је сиријска филијала Ал Каиде.

        Нимало узгред: „Бана“ је после ослобођења Алепа са породоцом добила турско држављанство. Али, њен интервју турској телевизији TRT открио је да веома слабо зна енглески. А оно што је тобоже својом руком писала за CNN било је на неупоредиво бољем!

        Слично сада и Најем из Источне Гуте „жубори“:

        „Нас убија ваше (западно) ћутање. А такође Асад, Путин и Хамнеи. Путин је бомбардовао нашу школу и убио много мојих другова. Хамнеи је убио наше детињство. Дошло је време да се казне они који убијају у Сирији“.

        Запад и његове медије уопште не занима што терористи из Источне Гуте и даље туку Дамаск. Чак и руску амбасаду и трговинско представништво.

        По Дамаску су за последњих десет дана испалили 272 мине и реактивна пројектила. И убили 13 људи, а 135 ранили…