ЕКСКЛУЗИВНО Др Марко Јакшић: Слободан Милошевић је једини који се искрено интересовао за судбину Срба у Црној Гори

Не треба се бојати референдума о Космету под равноправним условима

Тома Николић је најгори државник од деведесете до данас

Додик није прагматичан, нити националиста

Србија и Црна Гора ће поново бити једна држава

Србију видим на Истоку, никако у Европској унији

Амфилохије је у праву за Вучића и Косово, али није за Артемија

Подржавам владику Артемија који треба да се врати на трон Епархије рашко-призренске

Косово и Метохија је Србија. Ако искрено не вјерујемо у то, онда је Косово само скупа ријеч

Портал Уједињење: У јавности се доста спекулисало поводом идеје референдума у Србији за Косово и Метохију. Противници Александра Вучића тврде да он једва чека такву иницијативу, а управо сте Ви сугерисали опозицији да се заложи за организацију референдума. Шта је суштина те инцијативе?

Др Марко Јакшић: Према анкетама, од којих су неке науручене и од стране садашње власти, српски народ се између Косова и Метохије и Европске уније опредељује за Косово и Метохију у процентима 70 на према 30%. Такво је расположење народа. Од ових 30% само 10 је за независно Косово, а 20% не може да се одлучи. Имајући у виду да је глас народа глас Бога ја желим да се Срби изјасне да им је целовитост важнија од европских шарених лажа. Не само ја него и Народни покрет Срба са Косова и Метохије „Отаџбина“ су за поштен, праведан и демокатски референдум. Нисмо политички наивни да не знамо да Александар Вучић неће покушати да референдумом манипулише. Зато захтевам да услови одржавања референдума буду равноправи за све. Равноправност у присуству у медијима, без крађе у бројању гласова и са подједнаким финансијским средствима како за оне који су за очување Косова и Метохије у састав државе Србије тако и за оне који су против тога. Ако услови за одржавање референдума буду нерегуларни такав референдум не признајемо. Али ако су услови равноправни, и ако се народ изјасни да не жели Косово и Метохију, онда ће то нама да разбије заблуду да су Срби везани за своје корене који се налазе управо на Косову и Метохији. Понављам, нећемо признати референдум ако су нерегуларни услови и ако се на њима краде. То ћемо имати прилике да видимио већ током референдумске кампање.

Портал Уједињење: Шта ће се десити ако режим прихвати Вашу идеју са циљем да кривицу за продају Косова тактички са себе пребаци на народ?

Др Марко Јакшић: Не треба се бојати референдума, али се морамо борити за равноправне референдумске услове. Ако нема равноправних услова, референдум не признајемо.

Портал Уједињење: Може ли Александар Вучић лажирати референдум ако до њега дође?

Др Марко Јакшић: Може, ако се не изборимо за равноправне услове. Ако је референдум лажиран и намештен, такав референдум унапред не признајемо.

Портал УједињењеПостоји ли, од обнове вишепартијског система, државник у Србији, човјек који је учестовао у вршењу власти, који се искрено интересовао за судбину Срба у Црној Гори?

Др Марко Јакшић: Постоји. А зове се Слободан Милошевић.

Портал Уједињење: Ако би процијенили политичке домете владавине Милошевића, Коштунице, Ђинђића, Тадића и Николића – ко је урадио највише, а ко најмање за Србију?

Др Марко Јакшић: Око тога ко је највише урадио за Србију, двоумим се између Милошевића и Коштунице. А ко је најмање, то је свима познато. Зове се Томислав Николић.

Портал Уједињење: Да ли је Милорад Додик примјер прагматичног националисте? Куда он води Републику Српску?

Др Марко Јакшић: Милорад Додик има политичку визију да се Србија одрекне Косова и Метохије, а да припоји Републику Српску, што је нереално. Милорад Додик није националиста, а још мање прагматичан јер између хрватског и муслиманског фактора у Босни, предност даје Хрватима. Историјски гледано, највећи противници, и јуче и данас, решавању српског нациналног питања су Хрвати, а не Муслимани. Зато мислим да он има погрешну перцепцију.

Портал Уједињење: Вјерујете ли у скоро уједињење Србије и Републике Српске?

Др Марко Јакшић: Не. Србији је много лакше да сачува Косово и Метохију него да припоји Републику Српску. Међународно право то потврђује. Косово и Меохија по међунардоном праву је део Републике Србије, а Босна и Херцеговина је међународно призната држава са столицом у Уједињеним нацијама.

Портал Уједињење: Да ли је реално да Србија и Црна Гора поново буду једна држава или макар под истим државним кровом?

Др Марко Јакшић: Реално је, чак много више него да Србија припоји Републику Српску.

Портал Уједињење: Да ли Србија треба да буде на Западу, на Истоку, или између Истока и Запада?

Др Марко Јакшић: На Истоку. Ако жели да постоји.

Портал Уједињење: Има ли мјеста за нас Србе у Европској унији?

Др Марко Јакшић: Србија нема шта да тражи у Европској унији јер јој она откида део територије.

Портал Уједињење: Да ли је онда Евроазијска унија наш избор?

Др Марко Јакшић: Може да буде, јер Евроазијска унија не руши целовитост Србије.

Портал УједињењеКакав је Ваш став о активностима митрополита Амфилохија и патријарха Иринеја? Јавност је свједок да их некада нападате, а понекад и браните?

Др Марко Јакшић: Мислим да су и митрополит Амфилохије Радовић и садашњи српски патријарх Иринеј Гавриловић направили велику штету и српској цркви и народу тиме што су рашчинили и протерали Владику рашко-призренског Артемија Радосављевића. Тај раскол је довео до тога да више од стотину монаха и монахиња напусти српске светиње на Косову и Метохји. Резултат је да су данас наши манастири полупразни. Патријарх Иринеј је пре неког времена изјавио да је сам Бог послао Александра Вучића да сачува Косово и Метохију. То мишљење се коси са здравом логиком јер је управо Александар Вучић потписао Бриселски споразум којим се Косово и Метохија одваја од Србије. Митрополит Амфилохије Радовић у последње време се јако труди да сачува Косово и Метохију од издаје српског диктатора Александра Вучића. Код мене у Ибарском-Старом Колашину се каже „криво седи али право збори“. Оно што је Митрополит некада радио чини ми се да оправдано критикујем а то је прогон Владике Артемија, а ово данас што се бори против одвајања Косова и Метохије потписујући Апел да се сачува јужна српска покрајина – то поздрављам.

Портал УједињењеКакав је Ваш став поводом активности Епархије рашко призренске и косовско-метохијске у егзилу?

Др Марко Јакшић: Оно што ради Владика рашко-призренски господин Артемије Радосављевић подржавам и мислим да овакав раскол у оквиру цркве никоме није потребан. Да држава Србија има владара он би овај сукоб испеглао и Владику Артемија вратио на трон Епархије рашко-призренске. Нажалост, Србија има владара који се одриче Косова и Метохије потписујући Бриселски спразум и прихватајући правнообавезујући мировни споразум са Приштином што у стварности значи признање независног Косова.

Портал Уједињење: Да ли је данас вријеме за нови српски национални програм? Ако јесте, шта мора обавезно да садржи?

Др Марко Јакшић: Сви озбиљни национални програми се не износе у јавност. Могу само општа начела.

Портал УједињењеПослије свега – да ли је Косово Србија или само скупа српска ријеч?

Др Марко Јакшић: Косово и Метохија је Србија. И ако искрено верујемо у то, онда не желимо да га се одрекнемо. Ако не верујемо онда је само скупа реч.

*

Извор: УЈЕДИЊЕЊЕ