БИРН: Александар Вучић се прво захваљивао Милану Радоичићу на свему што ради за Србију и Србе на КиМ, а онда га се јавно одрекао

Милан Радоичић је у фокус јавности доспео након убиства Оливера Ивановића, пошто га је српска политичарка са Косова Рада Трајковић означила као особу “која на северу Косова одлучује о свему и о добром и о лошем”, пише Јавно.рс.

Радоичића је, према информацијама које су стизале до јавности, у разговору са највишим државним функционерима Србије, као претњу сопственој безбедности, помињао Оливер Ивановић, пре него што је убијен 16. јануара 2018. године.

Радоичића је Ивановић поменуо и у интервјуу који је за БИРН дао у октобру 2017. године у којем га је означио као утеривача дугова блиског СНС-у и као кључну фигуру у застрашујућем систему власти на северу Косова.

Новинара БИРН-а тада је замолио да то не објављује, плашећи се одмазде.

Због повезивања Радоичића са властима у Београду, али и фотографијама које говоре у прилог тим везама, новинари су о контактима са Радоичићем питали шефа Канцеларије за Косово и Метохију, Марка Ђурића, који је рекао да постоји тренд криминализације севера Косова и да се Милан Радоичић “бави бизнисом”.

О Радоичићу је 19. фебруара 2018. у интервјуу за ТВ Хепи говорио и председник Александар Вучић, који је рекао да никада са Радоичићем није разговарао, нити телефоном, нити уживо.

Међутим, том, “можда бахатом” човеку, са којим, како је рекао, никада није разговарао, Вучић је на конференцији за новинаре 12. септембра 2017, приписао заслуге за бригу о Србима на Косову.

Председнику Вучићу упутили смо питање с молбом да нам одговори које су тачно заслуге Милана Радоичића због којих му се јавно захвалио, будући да је у интервјуу ТВ Хепи рекао да никада са њим није разговарао, нити телефоном, нити уживо, као и да је слично поновио и за Блиц 1. марта 2017, када је додао и да не зна ни како он изгледа.

Одговор, међутим, није стигао до објављивања овог текста.