Дагестан: Уз повик „Алаху акбар“ убијене парохијанке православног храма

Четири жене су на месту погинуле, а још три су у тешком стању довезене у болницу, где је једна од њих касније подлегла ранама, преноси портал Православие.ру


Храм великомученика Георгија Победоносца у Кизљару

Пре два дана, у Опроштајну недељу, 18. фебруара, 2018. године оружани мушкарац је отворио ватру на парохијанке кизљарске цркве великомученика Георгија Победоноса, које су око 16:30 излазиле после вечерње службе.

Нападач је викао „Алаху акбар“ и пуцао је из ловачког оружја.

Четири жене су на месту погинуле, а још три су у тешком стању довезене у болницу, где је једна од њих касније подлегла ранама.


Извор: Православие.ру

По речима настојатеља Свето-Георгијевског храма у Кизљару, свештеника Павела Каљикина, на почетку пуцњаве у цркви се налазило око 500 људи, укључујући и жене са децом, труднице, старце. Кад су затворена врата храма, злочинац је „ломио, лупао, пуцао“. Ускоро је стигао полицијски одред, и почела је размена ватре, у којој је терориста, идентификован као 22-годишњи Халил Халилов, убијен.

Убица је припадао „Исламској држави“, терористичкој организацији која је у Русији забрањена. По изјави полиције, мотив за терористички напад је „освета за убиство муслимана у Сирији“. Халилов је на видеу снимљеном пре напада на људе у цркви позвао на терористичке нападе за време Светског првенства у фудбалу у Русији.

Кизљар је град у Дагестану, републике у саставу Руске федерације, на обронцима Кавказа, на обали Каспијског мора.

Две од погинулих жена биле су одликовани лекар Људмила Шчербакова, и председник Савета ратних ветерана и позадинских радника Вера Моргунова. По речима јеромонаха Јована (Анисимова), она је много помагала у цркви. Трећа жена је тражила милостињу испред цркве. Четврта је била пензионисана наставница, организатор ходочасних путовања у Дивејево, на Валаам.


Вера Моргунова (лево) и Људмила Шчербакова

У пуцњави су рањена и два полицајца, старији наредник Султансојгид Хизријев и наредник Мухамед Рамазанов.

Један од последњих записа на друштвеној мрежи „Одноклассники“ једне од погинулих жена, Вере Блињикове, била је реченица: „Ко смо ми да не праштамо једни другима, ако нам чак и Бог опрашта наше грехе?“

 

 

Извор: Стање ствари