Позивни број за „Косово“ +383 постао доступан на Виберу; приштински званичници се хвале променом на друштвеним мрежама

Иако позивни број за „Косово“ +383 још увек није званично у потпуности функционалан, од ове недеље доступан је на мобилној апликацији Вибер.

Доступност овог броја могуће је проверити на сваком паметном телефону са апликацијом Вибер, претрагом позивних бројева, где је сада тик уз позивни број Монака +377 за Косово, доступан и +383, наводи Коссев.

Да је могуће изменити позивни број за телефонске бројеве ИПКО-а, Вала-е и З-мобиле-а потврдио је и председавајући Борда Регулаторног тела за електронске и поштанске комуникације Косова (АРКЕП), Крешник Гаши, називајући број +383 „државним позивним бројем“.

„Имплементација државног позивног броја +383 за Косово се креће у правом смеру и биће завршена у предвиђеном року. Позиви и поруке у правцу Косова сада се могу примити преко броја +383 из готово читавог света. Позивни број +383 већ користе различите апликације за слање верификационих порука на наше бројеве, неке попут Вибера – апликације која је прилично популарна код нас“, навео је он на својој Фејсбук страници.

Позивне бројеве на Вибер-у мењају готово масовно албански корисници мобилних телефонија на Косову, а међу њима се нашла и некадашња косовска министарка за дијалог, Едита Тахири, преноси овај портал.

Она је претходно на својој Фејсбук страници такође поделила фотографију Вибер апликације на којој се види број +383.

Коссев подсећа да је овај број додељен Косову децембра 2016. године, пошто су Београд и Приштина, крајем августа 2015, након више рунди разговора – постигли дефинитивни споразум о телекомуникацијама.

Маја 2017. на Косову су своје услуге званично прекинули српски оператори ВИП мобиле и Теленор, а МТС је претходно регистрован у косовском систему као МТС Доо, који ради под, како из Приштине истичу – привременом и ограниченом дозволом.

Позивни број +383 би, како је раније најављивано из АРКЕП-а, до краја јуна на Косову требало да буде једино доступни позивни број, а уместо +386, +377 и +381 – позивни број за Србију – који користи МТС Доо за фиксну и мобилну телефонију.

За сада на Вибер-у није могуће за телефонски број МТС-а Доо заменити позивни број +381 са +383, наводе из Коссева.

 

 

 

Извор: НСПМ