Еулекс тражи проширење оптужнице против Дарка Тасића

Сумње које је изнео тужилац изазване су синхронизованим лажним и недоследним изјавама сведока о догађају из Мале Круше, каже адвокат Дејан А. Васић

Подујево: један од најбезбеднијих затвора на Космету (Фото Пинтерест)

Косовска Митровица – Против Дарка Тасића (44), Србина из Велике Круше крај Ораховца, који се од 22. новембра налази у притвору у Подујеву, поднет је предлог за проширење истраге. Специјални тужилац за ратне злочине Еулекса Пол Флин јуче је Основном суду у Призрену поднео предлог у којем се наводи да је Тасић, наводно, са својим оцем и братом покушао да у реку Дрим потопи камион са више од 40 лешева стрељаних Албанаца из села да би прикрио трагове злочина.

Како за „Политику” каже Тасићев адвокат Дејан А. Васић у Флиновом предлогу се наводи и да су Тасићи камион запалили пошто нису успели да га потопе.

„У свом одговору на предлог тужиоца истаћи ћу апсурдност ових сумњи изазваних синхронизованим лажним и недоследним изјавама сведока о догађају. Питам се како је камион, који није запаљив и лешеви који, такође, нису запаљиви могли да горе три дана потопљени у реку”, истиче адвокат Васић. Уз напомену да је крајем јануара специјални тужилац Косова саслушао тројицу албанских сведока, житеља Мале Круше, он подсећа да је тада дошло до инцидента – сведок оптужбе је грубо вређао и псовао Дарка Тасића, након што је овај тражио да се закуне у истинитост тврдње да је учествовао у паљењу камиона са 40 наводних лешева.

„Само присебношћу тужиоца избегнута је ескалација сукоба на суђењу, мада ми је раније речено да мом брањенику не може бити гарантована безбедност, тако да је било речи да се сам појавим на рочишту. Али, Тасић, који је потпуно невин, такав предлог није прихватио. Па зар би неко ко је учинио неко кривично дело, или било шта слично, годинама долазио на Космет, под претњом да може да буде процесуиран”, напомиње Васић.

Дарко Тасић од 1999. године као расељено лице са породицом живи у Шапцу. Као радник на железници, до хапшења на прелазу Брњак, редовно је долазио на посао у Лепосави. Тасић је осумњичен да је у групи од више од  50 особа, махом мештана Мале Круше, учествовао у пљачкама, паљењу више од 170 кућа, као и депортацији жена и деце у Албанију.

Догађаји из Мале Круше, села у општини Призрен, подсећа адвокат Васић, с обзиром на велики број жртава, већ су били предмет поступка пред Хашким трибуналом у предмету против Слободана Милошевића и Милана Милутиновића.

Тасић је одмах по хапшењу спроведен у полицијску станицу у Призрену, а након полицијског притвора, по налогу Еулекса спроведен је у један од најобезбеђенијих затвора на Космету, у Подујево.

У том затвору, где су углавном албански притвореници, притворена су још четворица Срба, а недавно је после праве голготе из тог затвора пуштен Богдан Митровић, из села Сопино крај Суве Реке, кога су такође теретили за наводни ратни злочин против цивилног становништва.

 

 

Извор: Политика