„Идиотизам“: Какo су на Западу оценили суспензију руских спортиста

Међународни олимпијски комитет (МОК) није укључио у списак потенцијалних учесника Олимпијских игара у Пјонгчанга многе руске спортисте које немају везе са истрагом o допингу. То је изненадило представнике светских медија.

Немачки Ханделсблат наводи да је изостављање таквих звезда као што су биатлониста Антон Шипулин, скијаш Сергеј Устјугов и клизач на кратке стазе Виктор Ан са списка за Русију „шок“ и „озбиљан ударац“.

Лист је набројао заслуге руских спортиста: Устјугов се сматра фаворитом у трци на дуге стазе, Ан је легенда брзог клизања на кратким стазама, док је Шипулин, лидер руских бијатлониста, још и активни заговорник кампање против допинга. Нико од њих није ухваћен у неком прекршају, наводи лист.

Редакција француског листа Ски нордик објавила је на свом сајту саопштење са критиком Комитета.

„У последње време комисија МОК-а може да осуди спортисте без било каквог доказа, и то је више него забрињавајуће.

Откад можемо дискутовати о невиним спортистима? Притом, многи англосаксонски учесници настављају да се боре и побеђују, користећи ТУЕ (терапеутске изузетке), пише лист.

Денис Јусков, Павел Кулижњиков и Руслан Мурашов током такмичења у брзом клизању

„Суспензија руских олимпијских звезда је блесава одлука“, пише новинар Маркус Линдквист у финском листу Хувуцдацбладет, нагласивши неоснованост одлуке МОК-а.

Хари Сјувјасалми, генерални секретар Центра за спортску етику Финске, прогласио је ову одлуку „идиотизмом“.

„Не разумем зашто МОК не може да саопшти какве критеријуме примењује. Суспендовани спортисти треба да знају зашто им не дозвољавају учешће, док остали свет треба да зна зашто су неким Русима дозволили да учествују“, изјавио је он за Хувуцдацбладет.

Немачки лист Тагешпигл наводи речи тренера руске репрезентације у биатлону Рика Гроса.

„Не улази ми у главу. За мене то умногоме личи на анархију. Неко у овој одлуци види политички подтекст, систематску борбу Запада и Русије“, додао је он.

Са своје стране, француски биатлониста Симон Фуркад је изјавио у интервјуу порталу Спортс да се не могу сви спортисти одсећи „истим ножем“. По његовим речима, осећао би да су Русу Антону Шипулину повређена права.

*

Извор: СПУТНИК