Национални симболи на улицама Солуна / Фото Танјуг-АП
Атмосфера је „патриотски ватрена“, чему су доприносили и запаљиви иступи говорника.

„Македонија је једна и грчка“, „Даље руке од Македоније“, „Нема преговора о светој Македонији“, „Грчка душа – Македонија“, само је мали број од стотине транспарената које учесници држе високо подигнуте.

Фото Танјуг-АП

Бројне снаге реда нису имале превише проблема у самом центру митинга, али је зато огроман хаос владао на приступним саобраћајницама где је и више сати по окончању протеста, био „заглављен“ велики број аутобуса. До мањег инцидента је дошло на тргу Камара када је десетак маскираних анархиста напало неколико младих који су са транспарентима кретали на митиг. Полиција је убрзо привела „капуљаше“.

Фото ЕПА

Иначе, општа дебата у јавности о употреби имена Македонија, одмах након њујоршких преговора Атине и Скопља, уз посредовање Метјуа Нимица, достиже тачку усијања. Митинг у Солуну би требало да покаже снагу „патриотског блока“ и најави отпор напорима владе да реши проблем који „25 година кочи земљу у многом важним пословима“, како изјављује премијер Ципрас.

Фото ЕПА

Према анкетама 77 одсто Грка не жели употребу имена Македонија, док 61 одсто испитаника мисли да је референдум најбољи начин да се дође до решења.

Демонстрације у Солуну су први велики протест у Грчкој откако су се две земље овог месеца сагласиле да обнове напоре у циљу решавања вишедеценијског спора. Док се спор не реши, Атина је пристала да се Македонија на међународном плану назива БЈРМ, а под тим именом је и примљена у УН 1993. године.