Опозиција оштро осуђује и тражи истрагу о претњама Ђорђу Вукадиновићу и Драгану Јањићу

Покрет слободних грађана, Народна странка, Левица Србије, Покрет за преокрет и кандидат за градоначелника Драган Ђилас затражили су хитну истрагу у вези с претњама главном и одговорном уреднику Бете Драгану Јањићу и посланику и уреднику Нове српске политичке мисли Ђорђу Вукадиновићу.

„Спровођење ових метода од стране представника власти и њихових следбеника не само да се не може оправдати, већ у свакој нормалној држави подлеже кривичној одговорности и озбиљним санкцијама“, навеле су странке у заједничком саопштењу.

Осуђујући претње упућене Јањићу и Вукадиновићу, странке су оцениле да оне показују да је „политика мржње, коју промовише и спроводи актуелни режим, потпуно измакла контроли и показује своје трагичне резултате“.

„Претње, понижавања и увреде које највиши државни функционери свакодневно упућују политичким противницима и неподобним новинарима постале су опасан манир који су оберучке прихватили и почели да свакодневно примењују њихови агресивни следбеници, следећи пример који им пружају њихови политички узори“, навеле су странке у саопштењу.

Те странке су оцениле да све „то представља промоцију једног ненормалног и недопустивог модела понашања и легитимизацију вређања и претњи које неретко прерастају у отворено насиље“ и навеле да је све то разлог за „озбиљну бригу у погледу судбине, али и самог постојања правне државе“.

Независно удружење новинара Србије (НУНС) саопштило је раније да појединци на друштвеним мрежама отворено позивају на линч Драгана Јањића, који је и потпредседник НУНС-а.

НУНС је саопштио да је безбедност Јањића директно угрожена јер се на појединим Фејсбук страницама нуде подаци о његовој адреси становања, као и да је хајка индикативно покренута спонзорисаном објавом, што говори да се ради о организованој кампањи против њега.

„НУНС сматра да је за угрожавање безбедности Драгана Јањића саодговоран и Александар Вучић, председник Србије, који је на конференцији за медије, након убиства Оливера Ивановића, прозвао, између осталих и Јањића“, навео је НУНС у саопштењу.

НУНС додаје да је директан повод за претње Јањићу његова оцена да је Ивановићево убиство политички мотивисано.

*

Извор: НСПМ