Кандидати прогласили побједе, ДИК ће чекати да обради комплетно бирачко тијело

lekic na glasanjuУ Црној Гори су у 20 сати затворена биралишта за предсједничке изборе на којима учествују Филип Вујановић и Миодраг Лекић

01.08 Мирко Станић из СДП-а је на Твитеру поставио коментар упућен шефу ДПС-а Милу Ђукановићу,  да му је жао што није на изборе изашло 30.000 гласача те партије „па да нема дилема ко је добио“.

Ђукановић је раније казао да није очекивао директну опструкцију од стране СДП-а, након чега су услиједиле салве звиждука симпатизера ДПС-а.

00.28  Државна изборна комисија објавиће резултате предсједничких избора на својим интернет страницама након што обраде комплетан бирачки материјал.

„ДИК ће објавити информацију о резултатима предјседничких избора у Црној Гори на сајту, али тек када буде обрађено комплетно бирачко тијело“, речено је ТВ Вијести.

00.16 Миодраг Лекић је казао да не жели да се „украде“ његова побједа, и то не због њега већ зато што су, како каже, одлучили грађани Црне Горе.

Лекић је казао да ће тражити укључивање међународног фактора и поновио да је остварио побједу.

Он је апеловао и упозорио челнике ДПС-а, прије свега Мила Ђукановића, да се „зауставе са провокацијама“, реагујући на поруку Ђукановића да је Вујановић побиједио и да Лекић треба да прихвати пораз.

Испред штаба Миодрага Лекића је окупљено стотинак људи.

00.09 Окупљенима испред штаба Миодрага Лекића се обраћају Небојша Медојевић и Андрија Мандић, који покушавају да смире окупљене који константно питају „да ли су добили“ и узвикују „побједа, побједа“.

Медојевић је тражио да им дају времена да провјере сваки гласачки листић и записник.

00.00 Шеф ДПС-а, Мило Ђукановић је такође позвао све који буду славили да буду одговорни, а потом позвао присталице да се разиђу и сачекају званичне резултате.

23.52 Мило Ђукановић се обратио присталицама казавши да се ради о великој побједи. Он је истакао да су имали неочекивану и директну опструкцију од стране СДП-а, након чега су услиједиле салве звиждука.

Ђукановић је казао да се посебно захваљује партнерима „који су нас подржали у овом напору“. Он је казао и да честита политичким противницима на резултату који је окарактерисао „респектабилним“, истакавши да они заслужују поштовање.

23.49 Филип Вујановић се обратио присталицама и рекао да су они одговорно саопштили да су побиједили, али је такође позвао да се сачекају резултати Државне изборне комисије.

23.45 Из Изборног штаба Миодрага Лекића је саопштено да засиједа Предсједништво Демократског фронта. Према незваничним сазнањима сједница се одржава због сумњи у неправилности приликом гласања у Рожајама.

23.25 Симпатизери предсједничког кандидата ДПС-а Филипа Вујановића дошли су у салу у старој згради Владе, гдје већ сат времена чекају да им се обрати руководство партије. Како јавља репортер “Вијести”, лидери ДПС-а се налазе у канцеларији Изборног штаба

23.05 Миодраг Лекић се обратио присталицама окупљеним испред Изборног штаба и поручио им да се разиђу за вечерас, и сачекају понедјељак за славље, када ће Државна изборна комисија званично саопштити резултате избора.

22.54 Московска улица, у којој је сједиште Изборног штаба Миодрага Лекића у блокади је, јер се испред просторија окупило неколико десетина присталица који славе побједу Лекића, носећи заставе. Саобраћајна полиција је затворила ту улицу за саобраћај.

Осим застава које се вијоре и сирена, присталице увикују „Побједа“, „Побједа“.

Лекић је на прес конференцији позвао грађане на уздржаност, упозоравајући потпредсједника ДПС Филипа Вујановића на озбиљност и одговорност у давању изјава.

На бази података које посједује ДФ, рекао је Лекић, грађани су њему указали повјерење у предсједничкој трци.

Он је рекао да ће тражии да се до краја преброји сваки гласачки листић. Поручио је и да је убједљиво побиједио у Подгорици, Никшићу, Бару, Херцег Новом…

22.29 На основу 97% пребројаних гласова, Миодраг Лекић је прогласио побједу.

22.10 Из штаба Филипа Вујановића су прогласили побједу, казавши да су освојили 51.3 гласова, док је Лекић освојио 48.7 одсто гласова. Вујановић је казао да су ти подаци базирани на основу цјелокупно обрађеног бирачког тијела.

Испред ДПС-овог штаба је свега двадесетак присталица и нема славља, као што је било након парламентарних избора у октобру.

22.04 Министар рада и социјалног старања Предраг Бошковић је напустио Изборни штаб Филипа Вујановића, јавља репортер „Вијести“. Бошковић је након парламентарних избора био један од ријетких који је славио на бини.

21.57  Из штаба Миодрага Лекића саопштено да након 92.2% обрађених гласова, Лекић има 50.5, а Вујановић 49.5% гласова.

21.38  Након пребројавања гласачких листића на 22 бирачка мјеста у жабљачкој општини, незванично, први на листи, кандидат ДПС за предсједника државе Филип Вујановић задобио је повјерење 1.126 бирача. Другог са листе, независног кандидата, Миодрага Лекића гласало је 1.144 изашлих.

На бирачком списку налазило се 3.303 грађана са правом гласа. До затварања биралишта искористило га је 2.316 бирача или 70,1 посто. Важећих листића пребројано је 2.270.

Током изборног процеса, на подручју општине Жабљак није било повреда поступка нити било каквих инцидената, казао је „Вијестима“ предсједник ОИК Божо Томчић.

21.33 Из штаба Филипа Вујановића је речено да на основу обрађених 70% гласачких листића, Филип Вујановић има предност од 53% гласова у односу на Лекићевих 47% гласова.

21.20 ГоранДаниловић је казао да, на основу обрађених 73 одсто гласачких листића, Миодраг Лекић има 50,5% одсто гласова, Филип Вујановић 49,5 одсто. Даниловић је казао да подаци у Подгорици показују да Лекић има нешто око 5.000 гласова више од Вујановића, а да је остало „неколико“ бирачких мјеста необрађених.

21.10 Из Изборног штаба Филипа Вујановића је речено да на основу 32.9% одсто обрађених листића, Вујановић има 53.9 одсто гласова, док Лекић има 46.1%.

21.05 Даниловић је казао да на основу 205.000 обрађених гласова 50,7 одсто има Миодраг Лекић, док Вујановић има 49,3 одсто гласова. Из Изборног штаба Лекића кажу да се ради о 60% обрађених гласова.

21.00 Подаци из Рожаја показују да је на изборе изашло 9.458 грађана са правом гласа што износи 45.2%. Према подацима саопштеним „Вијестима“, Вујановић је у Рожајама освојио 84% гласова у том граду. Важећих листића је било 9.127, док је 331 био неважећи.

20.55 Коча Павловић је на РТЦГ казао да у ДФ имају „провјерену информацију“ да ће штаб Филипа Вујановића у случају побједе Лекића прогласити побједу, на шта је Нада Дробњак одговорила да они нису најавили побједу, већ да то ради Лекићев штаб. Дробњак је поручила да ће једноставно оно што буде у кутијама и бити резултат избора.

20.54 Градоначелник Будве Лазар Рађеновић је „Вијестима“ казао да у ДПС-у имају податке да је у том граду Филип Вујановић имао око хиљаду више гласова од Миодрага Лекића, односно да је Вујановић освојио 53% гласова.

20.49 ТВ Вијести јавља да је из Изборног штаба Миодрага Лекића саопштено да на основу 26% обрађених гласова подаци показују да Лекић и Вујановић имају по 50% гласова.

20.41 Портпарол ДПС-а Часлав Вешовић је казао да први подаци до којих су дошли на основу обрађених података са 100 бирачких мјеста, показују да њихов кандидат има предност. Он је напоменуо да се мора знати да се не ради о репрезентативном узорку, јер је то свега око 7% од укупног броја изашлих.

20.37 Коча Павловић и методолог Милош Бешић су ушли у краћи вербални сукоб након што је Бешић саопштио резултате истраживања урађеног пар дана прије изборне ћутње, по којима се предвиђа да Вујановић има предност у односу на Лекића

20.27 Из РТЦГ је саопштено да најновији подаци показују да је у Црној Гори на изборе гласало 64 одсто људи са бирачким правом.

20.24 Нада Дробњак из Изборног штаба Филипа Вујановића је казала да поруке из Демократског фронта личе на припремање јавности за резултат који неће одговорати штабу Миодрага Лекића.

20.20 Коча Павловић је на РТЦГ казао да у Демократском фронту имају податке да је у Подгорици купљено 5.000 личних карата. Павловић је најавио да ће сјутра бити одржана ванредна сједница руководства Демократског фронта, и да ће се одредити о резултатима избора тек након консултација са Бриселом.

20.15 Коча Павловић из Демократског фронта је казао да у тој структури очекују да су сви опозициони бирачи који су изашли на октобарским изборима, то урадили и сада и подржали Лекића. Из штаба Филипа Вујановића кажу да показатељ излазности одговора у потпуности њиховом предсједничком кандидату.

20.12  Шеф Изборног штаба независног кандидата Миодрага Лекића, Горан Даниловић, казао је да током изборног дана за предсједника државе констатовано неколико неправилности.

„Било их је више него што смо очекивали. У Рожајама конкретно, гдје су појединци убацивали неколико листића истовремено. Како се примицао крај изборног дана, тако је повећаван број нерегуларносри. Рекло би се да је радила партијска инфраструктура како би се људи извукли на биралишта“, рекао је Даниловић, на прес конференцији.

Он је оцијенио да је, сходно ономе што су пратили, реално да проценат излазности буде мањи на предсједничким, у односу на октобарске парламентарне изборе-

„Очекујем да то буде између 65 и 70 посто. Може се десити да оклизне предвиђање“, оградио се Даниловић, наводећи да изражава сумњу у легитимитет избора, након што је дан уочи избора објављен покушај наводне куповине 600 личних карата.

20.09 У Црној Гори су у 20 сати затворена биралишта за предсједничке изборе, на којима учествују кандидат Демократске партије социјалиста Филип Вујановић и независни кандидат Миодраг Лекић.

19.59 У плавској општини до 19.3 часова гласало је 5.427 грађана или 40,91% саопштио је предсједник ОИК Ервин Кандић.

19.51 Најновије незваничне процјене општинских изборних комисија показују да је до 19 часова гласало око 58 одсто бирача са правом гласа.

19.31 Према незваничним процјенама општинских изборних комисија до 18 часова је гласало око 53 одсто бирача. 

19.27 Нови подаци које су „Вијестима“ саопштени ОИК у Рожајама показују да је до 19.15 у том граду гласало 8.541 бирача, односно 40% уписаних.

19.11 У Рожајама је до 19 часова гласало 7.364 људи, односно 35.2% уписаних.

18.59 Предсједник Државне изборне комисије Иван Калезић казао је на коференцији за новинаре да изборни процес протиче без неправилности и застоја на бирачким мјестима.

„Било је случајева да су поједини грађани свој идентитет покушали да докажу старим личним картама. Бирачки одбори су законито поступили и нијесу дозволили тим грађанима да гласају“, казао је он.

Калезић је додао да су бирачи поднијели пет приговора против бирачких одбора које су Општинске изборне комисије одбиле.

18.40 На Цетињу је до 18 часова изашло 45 одсто уписаних гласача

18.35 Предсједника изборне комисије у Никшићу Срђана Спаић казао је да избори протичу регуларно, без неких неправилности а у њихову регуларност, како је казао, могли су се увјерити и представници ОЕБС-а који су их посјетили.

„Избори протичу у толерантној атмосфери. Коначну излазност знаћемо пола сата након затварања бирачких мјеста док резултате гласања очекујемо око 23 часа“, казао је Спаић.

18.06 До 17 часова у Црној Гори је гласачко право искористило 48,76 одсто грађана, саопштено је из Државне изборне комисије.

До 17 часова у Андријевици је гласало 2.574 грађана, односно 59,93%, а у Бару 15.005 (41,91). У Беранама право гласа до 17 часова искористило је 13.405 грађана (45%), а у Бијелом Пољу 18. 486 (45.67%). У Будви је гласало 8.081 (56.01%), Цетињу 6.266 (42.75%), Даниловграду 7.352 (57.80%), Херцег Новом 11.863 (49.01%), Колашину 4.031 (58.67%), Котору 7.683 (43.56%), а у Мојковцу 4.501 (61.74%).

У Никшићу до 17 часова је гласало 31.774 (54.80%), Плаву 3.806 (28.69%), Пљевљима 16.285 (61.00%), Плужинама 1.554 (55.13%), Подгорици 78.178 (53.26%), Рожајама 6.260 (29.94%), Шавнику 1.181 (66.13%), Тивту 4.724 (43.96%), Улцињу 4.549 (24.02%), а на Жабљаку 1.817 (55.01%)

17.38 До 17 часова је у Рожајама гласало 6.260, односно 29.9% одсто уписаних, саопштио је предсједник ОИК Рожаје, Мерсудин Даутовић.

17.19 У плавској општини је до 17 часова гласало 3860 грађана, односно 28, 69% од укупно уписаних казао је предсједник ОИК-а у Плаву Евин Кандић

На биралишта у жабљачкој општини, од уписаних 3.303 лица са правом гласа, изашло је 1.817 бирача или 55 посто гласача до 17 часова, саопштио је предсједник ОИК Жабљак Божо Томчић. У Бијелом Пољу је до 17 часова гласало нешто преко 45 одсто бирача.

17.08 До 15 часова је право гласа у Црној Гори искористило око 37 одсто уписаних бирача показују незваничне процјене општинских изборних комисија.

16.35 На Цетињу до 16 часова је изашло 37,1 одсто уписаних гласача. Право гласа је искористио и лидер СНП-а, Срђан Милић. Незваничне процјене општинских изборних комисија показују да је до 14 часова у Црној Гори гласало 32 одсто бирача, јавља ТВ Вијести.

15.24 У Рожајама је до 14 часова гласало 4.087 уписаних, што чини 19.54 одсто.

14.29 До 14 часова је на Цетињу гласало 28,6 одсто уписаних бирача.

Своје бирачко право су искористили и оба предсједничка кандидата, Миодраг Лекић и Филип Вујановић, шеф ДПС-а Мило Ђукановић, водећи функционери ДФ Андрија Мандић и Небојша Медојевић, као и лидер Позитивне Црне Горе Дарко Пајовић.

14:10 Портпарол ДИК-а Славка Мараш казала је на конференцији за новинаре да је највећа излазност забиљежена у Шавнику 33,15 одсто, а најмања у Рожајама, 8,62 одсто.

У Подгорици је до подне гласало гласало 21,21 одсто бирача, у Андријевици 22,26, у Бару 17,4, у Беранама 15,98, у Бијелом Пољу 17,9, у Будви 24,55, а на Цетињу 18,37 одсто.

Бирачко право је до 12 сати у Даниловграду искористило 20,2 одсто грађана, у Херцег Новом 23,4 одсто, у Колашину 21,87, у Котору 18,22, у Мојковцу 25,27, у Никшићу 24,2, у Плаву 10,14, у Пљевљима 30 одсто, у Плужинама 24,73, у Шавнику 33,15, у Тивту 19,45, у Улцињу 8,88 и на Жабљаку 24,25 одсто.

Мараш је казала да је излазност до 12 сати већа него на парламентарним изборима одржаним у октобру.

13:07 Бирачко право је до 12 сати искористило 20,02 одсто грађана, саопштено је из Државне изборне комисије. То значи да је до сада гласало 102.397 грађана.

12.27 Без и најмањег инцидента протиче изборни дан на Жабљаку. Општинска изборна комисија саопштава да је до 12 часова бирачко право искористио 801 грађанин или 24,26 одсто.

У Рожајама су до поднева гласала 1.803 гласача, односно 8,62 одсто. Предсједник изборне комисије Мерсудин Даутовић је рекао да је то мала излазност за тај град до сада.

До 12 сати на изборима за предсједника у бјелопољској општини гласало је око 17, 9 одсто иписаних бирача. Право гласа има 40 479 бирача који могу гласати 103 бирачка мјеста. Према ријечима замјеника предсједника ОИК Душка Војиновића до слања овог изјештаја није било нерегуларности.

Према наводима РТЦГ, до подне је у Беранама, између два предсједничка кандидата бирало 4.600 бирача, односно, гласало је 15,50% од уписаних 29.789 бирача. Приговора на нерегуларности, саопштили су из ОИК, није било.

У Плаву је, до 12 сати, гласало око 10% бирача, односно 1345 од 13.265 уписаних у бирачке спискове.

У Даниловграду је, до 11 сати, одзив, у процентима, био бољи. Гласало је 20% од уписаних 12.720.

У Колашину је, како је саопштио предсједник ОИК Зоран Влаховић, до 11 сати гласало 12% од уписаних у бирачки списак, а у Мојковцу нешто више од 10%.

11.40 У Црној Гори је до 10 часова гласало 5,1 одсто гласача, саопштила је Државна изборна комисија.

Предсједник ДИК-а Иван Калезић саопштио је да је, за сада, највећа излазност у Бијелом Пољу, 13,23 одсто, најмања у Плаву – 1,49 одсто. У Подгорици је бирачко право искористило 4,30 одсто, а у Никшићу 4,80 одсто од уписаних у бирачки списак, јавила је ТВЦГ.

11.10 У Црној Гори је до 9 часова гласало око 5 одсто гласача, показују незваничне процјене из општинских комисија.

Према подацима са којима располаже ТВЦГ, у Будви је до девет сати гласало 5,6 одсто, Никшић 4,81 одсто, Тивту 4,67, Беранама 6,7 одсто, Херцег Новом 4,6 одсто док је у Плаву гласало свега 1,5 одсто уписаних бирача. Прва два сата гласања карактерише релативно ниска излазност.

На Жабљаку до 9 сати гласало скоро 4 одсто уписаних >>>

Право гласа има 511.000 грађана

Избори за предсједника Црне Горе, шести од увођења вишестраначја, а други од обнове црногорске независности биће одржани данас, а грађани ће моћи да бирају између кандидата Демократске партије социјалиста Филипа Вујановића и независног кандидата Миодрага Лекића.

Гласачко право на предсједничким изборима има 511.405 грађана. Највише бирача је у Подгорици – 146.787, а најмање у Шавнику – 1.786.

Грађани ће моћи да гласају на 1.169 бирачких мјеста у 21 општини. Државна изборна комисија организоваће гласање у Затвору за извршење кривичних санкција у Спужу и затворима у Подгорици и Бијелом Пољу.

Предсједнички избори у Црној Гори су шести од увођења вишестраначја, а други од обнове црногорске независности 2006. године.

У Црној Гори су у седам сати отворена биралишта за предсједничке изборе, грађани ће моћи да гласају на 1.169 бирачких мјеста до 20 сати. Предсједнички избори ће коштати 1,2 милиона еура.

Министарство за људска и мањинска права раније је саопштило да је, у сарадњи са Савезом слијепих Црне Горе, Удружењем младих са хендикепом Црне Горе и ДИК-ом, спроводи процедуру како би се слабовидим и слијепим особама обезбиједили услови да помоћу гласачког шаблона, на предстојећим предсједничким изборима самостално и без ичије помоћи остваре своје бирачко право.

Могућност самосталног гласања слијепих и слабовидих особа на изборима 7. априла биће реализовано као пилот пројекат у Даниловграду.

“Свако гласачко мјесто имаће по један гласачки шаблон помоћу којег слијепе особе могу гласати без пратиоца и не морају познавати Брајево писмо”, саопштили су из Министарства за људска и мањинска права.

Предсједничке изборе у Црној Гори надгледаће представници Парламентарне скупштине Савјета Европе (ПССЕ) и ограничена посматрачка мисија ОЕБС-ове Канцеларије за Демократске институције и људска права (ОДИХР), који ће извјештаје саопштити дан након избора.

Изборе ће први пут пратити руска невладина организација “Голос” и бјелоруска “Беларус Wатцх”. НВО “Голос” од званичног Кремља означена је као државни непријатељ, док је “Беларус Wатцх”, регистрована у Литванији.

У свим подручним јединицама и филијалама Министарства унутрашњих послова биће организована дежурства, како би грађани могли преузети израђене биометријске личне карте и остварити своје бирачко право. МУП је саопштио да се нова документа могу преузети и данас од осам до 20 сати.

Грађани који немају нове личне карте неће моћи да гласају на изборима, иако имају бирачко право.

Изборе ће први пут пратити руска невладина организација “Голос” и бјелоруска “Беларус Wатцх”. НВО “Голос” од званичног Кремља означена је као државни непријатељ, док је “Беларус Wатцх”, регистрована у Литванији