Украјина донела „закон о реинтеграцији Донбаса” помоћу војне силе

КИЈЕВ СЕ УЗ ПОДРШКУ ВАШИНГТОНА ОДЛУЧИО ДА ЈОШ ЈЕДНОМ ИСКУША РАТНУ СРЕЋУ

  • У тексту закона се за територије Доњецке и Луганске Републике тврди да су то „територије које су привремено под окупацијом Русије”
  • Што је још значајније, законом се председнику Украјине, Петру Порошенку, даје право да користи оружане снаге за „ослобађање територија на истоку земље”, не тражећи за то посебно одобрење парламента
  • Закон предвиђа формирање „здруженог оперативног штаба Оружаних снага Украјине” под чијом контролом ће бити и полиција и Министарство иностраних послова Русије:„Закон о реинтеграцији Донбаса може се мирно назвати законом о припремама за нови рат. Ово је озакоњивање курса Кијева на решавање `проблема Донбаса` силом. Њиме се `антитерористичка операција` претвара у војну. Овим законом Порошенко, у суштини, добија неограничена овлашћења блиска диктаторским”

УКРАЈИНСКИ парламент усвојио је „Закон о специфичностима државне политике при обезбеђивању државног суверенитета Украјине нас привремено окупираним територијама Доњецке и Луганске области”.

Са 280 посланичких гласова „за”, а било је довољно и 226.

Одмах по завршетку гласања, секретар комитета украјинског парламента за одбрану и безбедност – Иван Вињик – изјавио је да ће Кијев у свим даљим преговорима инсистирати да се иљскучи свако помињање Доњецке и Луганске Републике.

„После изгласавања овога закона, то су за нас окупиране територије које се налазе под управом Русије” – изговорио је Вињик.

У самом тексту закона се за територије Доњецке и Луганске Републике тврди да су то „територије које су привремено под окупацијом Русије”.

Што је још значајније, законом се председнику Украјине, Петру Порошенку, даје право да користи оружане снаге за „ослобађање територија на истоку земље”, не тражећи за то посебно одобрење парламента.

Ово подразумева нови рат. А ради тога закон предвиђа формирање „здруженог оперативног штаба Оружаних снага Украјине” под чијом контролом ће бити и полиција и сви државни органи и службе у „зони конфликта”.

Симптоматично је и то што се у новоусвојеном закону нигде не помињу Мински споразуми.

Сам Порошенко је изјавио да нови закон „рашчишћава пут за дипломатско-политичку реинтеграцију украјинских окупираних земаља”.

На свом Твитер-налогу још је написао: „Ово је сигнал и Донбасу и Криму – ви сте неодвојиви делови Украјине”.

У Кијеву се надају да ће им овај закон помоћи да кроз Савет безбедностзи УН прогурају одлуку о упућивању плавих шлемова у Донбас.

Иствремено најављују да своју ратну операцију против ДНР и ЛНР више неће звати „антитерористичком”.

Против закона иступио је само Опозициони блок.

Луганска Република већ је саопштила да нови закон показује да је Кијев одустао од Минских споразума и да се спрема за рат.

Министарство иностраних послова Русије још је директније:

„Закон о реинтеграцији Донбаса  може се мирно назвати законом о припремама за нови рат. Ово је озакоњивање курса Кијева на решавање `проблема Донбаса` силом. Њиме се `антитерористичка операција` претвара у војну. Овим законом Порошенко, у суштини, добија неограничена овлашћења блиска диктаторским”.

Руска дипломатија још је упозорила да Украјина законом намерно „покопава све што је било потписано у Минску” и нагласила:

„Овај закон се нимало случајно подударио са испоруком америчког противтенковског оружја Кијеву. Ситуација је бременита ескалацијом са опасним и непредвидљивим последицама”.

Председник Доњецке Републике – Александар Захарченко –  оценио је да је Кијев новим законом прекршио Минске споразуме и развезао руке свом војном врху за нови рат.

По његовој процени, новоусвојени закон је само законско покриће и политичка платформа за наставак рата.

 

 

 

Извор: Факти