У Загребу протест против ћирилице

cirilicaСкуп против увођења ћирилице у Вуковару на загребачком Тргу бана Јелачића, на којем се према проценама полиције окупило између око 20.000 и 25.000 грађана, завршен је нешто пре 14 часова, без инцидената.

Загребачка полиција је саопштила да су две особе приведене због паљења бакљи, а једна због непоседовања личне карта, али да није било потребе за другим интевенцијама. Организатори скупа из Штаба за одбрану хрватског Вуковара, који окупља углавном удружења ратних ветерана, тврде да је се окупило више од 40.000 грађана. Скуп је одржан под слоганом „Не ћирилици у Хрватској“.

Представници Штаба затражили су од владе да Вуковар хитно прогласи градом посебног пијетета у којем никада не треба да буде уведен српски језик и писмо.

„Противимо се насилном увођењу ћирлице у наш прелепи Вуковар“, поручио је са говорнице председник Штаба Томислав Јосић, који је прекидан скандирањем „Вуковар, Вуковар“

Он је поручио да представници власти неће бити добродошли у Вуковар на дан обележавања жртве Вуковара уколико тај град не буде проглашен местом посебног пијетета и изузет од увођења двојезичности. Јосић је такође поручио да више неће организовати протесте, попут фебруарског у Вуковару и данашњег у Загребу, али да ће позвати ветеране на скидање двојезичних плоча уколико власт остане при ставу да ће их поставити. Он је више пута позвао на миран и достојанствен скуп.

Уз скандирање ‘Вуковар, Вуковар’ окупљени су узвикивали и ‘Бандо црвена’, и звиждали на помињање имена представника власти, као и посланика у Сабору Милорада Пуповца из Самосталне демократске српске стране. Није, међутим, било масовнијих и значајнијх националистачких повика, једино понеки појединачки узвик „За дом“.

Ораганизатори протеста су такође тражили ревизију пописа становништва, јер не верују да у Вуковару живи више од трећине становника српске националности како је то показало последњи попис. Према закону, мањински језик и писмо могу бити уведени у званичну употребу уколико у некој локалној заједници живи више од 33 одсто припадника неке националне мањине. На Тргу је била постављена велика бина, на којој су се налазили транспаренти са натписима „Хрватски Вуковар за Хрватску, ‘не’ ћирилици у Хрватској“.

Неки учесници су носили фотографије генерала Анте Готовине, а на штандовима на главном градском тргу продаване су мајце с његовим ликом, као и са натписима „Не ћирлици у Вуковару“.

Из Вуковарско-сремске жупаније је дошао посебан воз са учесницима скупа, а из градова широм Хрватске организован је превоз аутобусом за оне који су желели да присуствују скупу. Окупљени су носили хрватске заставе и заставе својих ратних јединица, а многи су били обучени у ратне униформе. У склопу програма наступао је и контроверзни хрватски певач Марко Перковић Томпсон чији је излазак на бину дочекан овацијама и бакљама.

На скупу су пуштани тонски записи последњег извештаја о гранатирању Вуковара 1991. ратног репортера Синише Главашевића који је убијен и касније ексхумиран из масовне гробнице на Овчари.

БЕТА