Богдан Митровић ослобођен слабошћу “Суда“ и снагом правне аргументације

Богдан Митровић који је пре нешто више од четири месеца ухпашен када је са групом повратника посетио своје имање⇗ и обишао цркву у свом селу Сопине на КиМ, пуштен је на слободу.

Хашење Богдана Митровића

Након што је тзв „Основни суд“ у Призрену утврдио да не постоји основана сумња да је Богдан Митровић крив за извршење кривичног дела Ратног злочина, донео је одлуку о прекиду кривичног поступка.

“Посебна сатисфаксија ове Богданове и моје победе је што смо користећи слабост тужилаштва и чврсту правну аргументацију успели да натерамо тужиоца на предају, што је резултирало његовим ослобођењем” каже за КМ новине Митровићев адвокат Дејан А. Васић.

Богдан Митровић (74) био је оптужен за ратне злочине на основу пријаве његовог комшије Шиптара који му је узурпирао имање након прогона а „пријавио“ га тек када је видео да код Богдана постоји жеља за повратком, што је био основни разлог прогона по измишљеним оптужбама.

Ажурирано

Ослобођеног Митровића су у своје село крај Младеновца, у коме живи након прогонства са КиМ, дочекали представници Канцеларије за Косово и Метохију којима се захвалио на подршци и помоћи у ослобађању, као и председнику државе А. Вучићу.

О врсти помоћи, након првобитно објављене вести, сазнали смо да се ради о нечему што спада у „високу дипломатију“. Такође, адвокат Васић је демантовао наводе о непостојању помоћи које смо засновали на ранијим медијским извештајима и потвдио да су се Ђурић и Петровић прилично заложили и заиста помогли у Митровићевом ослобађању.

У овом случају је то можда донело резултате али чињеница је да се до почетка дијалога у Бриселу није догађало да повратници, који дођу на један дан да обиђу своја имања, буду ухапшени а посебно не да проведу више месеци у притвору. Бриселски споразум је сепаратистичким институцијама дао пуни легитимитет и ако је помоћ која лажно оптуженим Србима нешто што спада у „високу дипломатију“ онда је то само потврда њихове „државности“ у којој ће Срби бити ослобађани онда када пред Шиптаре падну на колена.

Сећамо се да су самом директору Канцеларије за КиМ Марку Ђурићу, шиптарске власти у неколико наврата забраниле улазак на КиМ а Александру Вучићу током предизборне кампање чак онемогућиле, ограничавајући му време. Колико се онда помоћи може очекивати од таквих представника државе Србије, није потребно трошити речи на то.

Ова пракса започета је отварањем Бриселског дијалога а доласком на власт СНС-а и Александра Вучића, стање како за прогнане тако и за Србе који су остали да живе на КиМ, из дана у дан рапидно се погоршава уз прећутну сагласност Владе Србије.

 

 
Извор: КМ Новине