Школа за девојчице у Манчестеру забранила употребу речи „девојчица“ и „девојчице“

СВЕ ЗБОГ УЧЕНИЦА КОЈЕ ИМАЈУ ПРОБЛЕМ СА ПОЛНИМ ИДЕНТИТЕТОМ ИЛИ СУ ТРАНСГЕНДЕРИ

  • Дозвољене само речи „ученик“ и „ученици“, а лист The Daily Mail цитира речи оца једне од њих: „Када сам отворио писмо које је стигло из школе, испрво нисам био сигуран да ли се ради о шали или не ради. Сматрам да је то нека поремећеност. Говоре о разноликости, а то је искључиво школа за девојчице“
  • Прошле године у средњој школи у Оксфордшајру посао изгубио професор математике који је својим ученицама, међу којима је био и један трансгендер, рекао: „Одлично урађено, девојчице!“

РУКОВОДСТВО британске Граматичке школе за девојчице „Олтрингем“ – која се налази у Манчестеру – одлучило се за обавезно коришћење „гендерно-неутралног језика“.

Сасвим конкретно: да у општењу са децом и њиховим родитељима више не користи речи „девојчица“ и „девојчице“ већ само неутралне „ученик“ и „ученици“.

Како је објавио британски лист The Daily Mail, пресудила је жеља директора те школе – која се сматра једном од најбољих у целој земљи -да „у пуној мери испоштује права трансгендера“.

Школа није објавила колико од 1350 ученица се осећа дечацима. Међутим, директорка Стефани Гил у писму упућеном родитељима објаснила је:

„Пошла сам на овај корак због тешкоћа са којима се суочавају ученици који доводе у питање своје гендерни идентитет или се у суштини и не осећају девојчицама“.

Објаснила је да име школе, у којем постоји и реч „девојчице“ неће мењати, као ни правила која забрањују да се у школу примају дечаци.

The Daily Mail цитира речи оца једне од ученица који је признао:

„Када сам отворио писмо које је стигло из школе, испрва нисам био сигуран да ли се ради о шали или не ради. Сматрам да је то нека поремећеност. Говоре о разноликости, а то је школа искључиво за девојчице“.

У децембру је британска Национална асоцијација директора школа, уз подршку Министарства образовања, иступила са препоруком свим школама да ђачке униформе буду „максимално бесполног изгледа“ – да би се „избегли гендерни стереотипи“.

Прошле године је у средњој школи у Оксфордшајру посао изгубио професор математике који је својим ученицама, међу којима је био и један трансгендер, рекао:

„Одлично урађено, девојчице!“

Прошле године је Министарство спољних послова Велике Британије упутило иницијативу Уједињеним нацијама да у свим својим документима израз „жене у другом стању“ замени речима „људи у другом стању“…

 

 

Извор: Факти