САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ СНВ КиМ

snc_logo07.04.2013

Грачаница

      Поводом споразума који су преговарачком тиму Републике Србије прередложиле привремене иституције на Косова и Метохије и  Европска унија, Српско национално веће Косова и Метохије (СНВ КиМ) издаје следеће,

С А О П Ш Т Е Њ Е   ЗА   Ј А В Н О С Т

СНВ КиМ као и српски народ у покрајини са забринутошћу очекује одлуку државног врха Републике Србије по питању предложеног споразума, који по ономе што он садржи не преставља ништа друго до признавање независнoсти Косова и Метохије а самим тим и несатнак Срба са ових простора. Преговори који су се одвијали у Бриселу, и они такозвани технички и ови задњи и нису били преговори већ разговори о тражењу решења за имплементацију Ахтисаријевог плана на шта је нажалост државни врх Србије пристао. СНВ КиМ сматра да је предлог споразума који долази из Брисела понижавајући и потпуно неприхватљив како за Србе са Косова и Метохије тако и за државу Србију. Овај својеврсни ултиматум руководство Републике Србије неби смело никако да прихватити, јер би се њиховим прихватањем признала независност Косова и Метохије и тиме противуставно угрозио интегритет Србије а самим тим и створили услови за даљу њену дезинтеграцију. СНВ КиМ поручује свима онима који данас говоре да ће се Србија у случају неприхватања споразума наћи у економском колапсу и краху, а да ће Срби на Косову и Метохији доживети “Олују“ да престану са изношењемнеаргументованих претпоставки које искључиво имају за циљ ширење стрха како код Срба у покрајини тако и код целокупног грађанства у Републици Србији. У задње време учестало изношење оваквог става скоро у свим медијима у Републици Србији од стране појединих аналитичара и неких државних руководиоца вишенего очигледно има за циљразбијање Републике Србије а по налогу ментора косовске независности.

Зато, СНВ КиМ тражи од државног руководства да у овој тешкој стуацији како за Србе у покрајини, тако и за целокупни српски народ и државу Србију одлучно одбаци предложени споразум- ултиматум и натај начи спречи даље понижавање Србије и њеног народа као и онемогући даље разбјање државе Србије и србског бића. Такође, СНВ КиМ тражи да државни органи Републике Србије промене политику према Косову и Метохији и Европској унији а процес решавања питања Косова и Метохије врате под окриљем УН и у складу са међународним правом и Резолуцијом 1244 СБ УН.

 Српског националног већа

 Косова и Метохије

 председник                    

Драган Велић

 

СРПСКО НАЦИОНАЛНО ВЕЋЕ КОСОВА И МЕТОХИЈЕ – ГРАЧАНИЦА

Ел.пошта: iosnv@yahoo.com; тел: +381 63 378 782