Европска комисија тужила Пољску, Чешку и Мађарску због миграната

Европска комисија тужила је Суду правде Европске уније Пољску, Чешку и Мађарску зато што нису поштовале одлуке о прераспоредели избеглица унутар ЕУ по националним квотама и потпуно су престале да их примају, саопштио је Суд ЕУ у Луксембургу.

„Данас почиње поступак који је ЕК иницирала. Тужене земље имају право да реагују на потез Комисије. Прво рочиште може да се очекује крајем ове године, не раније него у новембру или децембру“, казао је чешкој новинској агенцији ЧТК портпарол суда Балаж Лехоцки и додао да цео процес може да траје око 18 месеци.

Претходна либерална влада тадашње премијерке Еве Копач обавезала се у јесен 2015. године да ће у оквиру споразума о релокацији примити око 7.000 избеглица са Блиског истока и из Африке, али након парламентарних избора конзервативна влада странке Право и Правда прво је престала да прима избеглице из центара у Италији и Грчкој уз оправдање да нема начина да их темељно провери, што представља ризик за Пољаке.

Нови пољски премијер Матеуш Моравјецки категорично је одбио апел свог оца и утицајне Пољске католичке цркве да Пољска отвори макар хуманитарне коридоре за избеглице и прими заиста угрожене ратом, наводећи да Пољска ни сада ни убудуће неће примати избеглице са Блиског истока и из Африке.

„Веома смо доследни и бићемо и у наредним годинама. Без измена заузимамо став који је странка Право и Правда формулисала пред изборе 2015. године да нећемо примати избеглице и имигранте са Блиског истока и из Северне Африке и то је наша суверена одлука“, казао је Моравјецки државној пољској телевизији ТВП.

Чешка је за време претходне владе социјалдемократског премијера Бохуслава Соботке примила 12 избеглица из квоте од скоро 3.000, а онда је програм обуставила, уз образложење да Грчка и Италија не омогућавају чешким органима да провере избеглице које би дошле у Чешку, као и да избеглице ионако не желе у Чешку већ ће одмах отићи у Немачку.

Муслиманским избеглицама и будућим нападима исламских терориста од јесени 2015. плаши председник Чешке Милош Земан, а садашњи премијер Андреј Бабиш такође инсистира да се избеглицама помаже ван Европе и да ЕУ затвори своје границе за њих.

Бабиш је након именовања за премијера почетком децембра изјавио да ће покушати да убеди шефа Европске комисије Жана Клода Јункера да тужбу Суду ЕУ против Чешке повуче а истовремено је као испод достојанства одбио корак који је предузела Словачка, да и Чешка покаже вољу да макар неколико десетина избеглица прими.

Иако је Словачка тужила ЕУ суду због квота и изгубила спор, влада премијера Роберта Фица показала је у последњем тренутку добру вољу да мали број избеглица прима, те тако њу као једину из Вишеградске групе ЕК није тужила суду.

*

Извор: НСПМ