Милијарда долара за „стране агенте“

miijarda za strane agenteЗа само четири месеца, колико је прошло од усвајања закона који политички активне невладине организације на територији Русије са страним финансирањем означава као „стране агенте“, ове НВО су примиле готово милијарду долара, саопштио је председник РФ.

За четири месеца, колико је прошло од усвајања закона који невладине организације у Русији које се мешају у унутрашњу политику земље и примају новац из иностранства обавезује да се представљају као „страни агенти“, на рачуне тих организација из иностранства је легло 28,3 милијарде рубљи (готово 1 милијарда долара). То је председник Русије Владимир Путин саопштио у интервјуу који је 2. априла дао немачком ТВ каналу ARD у подмосковској председничкој резиденцији Ново-Огарјово.

Пре него што ће саопштити о којој суми је реч, Путин је рекао немачком новинару: „Замислите колико новца је легло! Не можете ни да замислите, ни ја нисам знао…“. Од укупне суме чак 3,855 милијарди рубаља (122 милиона долара) је стигло у НВО преко дипломатских представништава (амбасада) страних држава, додао је председник Русије.

Путин је подсетио на закон који је крајем 2012. донет у Русији. Према том закону НВО које добијају новац из иностранства, а баве се унутрашњом политиком, треба да се региструју као „страни агенти“, тј. као организације којима стране државе плаћају политичко деловање у Русији.

Представник немачког ТВ канала је изразио забринутост због таквог термина и рекао: „Израз ‘страни агент’ којим треба да се називају те организације асоцира на нешто везано за Хладни рат“. На то је председник РФ саопштио новинару да су САД донеле исти такав закон још 1938. године и да је он тамо још увек на снази. „И наше, руске организације суочавају се са потпуно истом праксом, коју је та земља увела пре много деценија“, истакао је Путин. „Ми смо донели исти такав закон, који ништа не забрањује – то посебно желим да нагласим: ништа не забрањује, никога не ограничава и ништа не затвара“. Шеф државе је подвукао да руски закон о НВО не забрањује организацијама које добијају новац из иностранства да се баве неком конкретном делатношћу, између осталог и унутрашњом политиком. „Ми једноставно желимо да знамо ко добија тај новац и на шта се он троши“, објаснио је Путин позицију Кремља, додавши да грађани РФ имају право да знају како се финансирају они који се баве политиком у њиховој земљи.

Затим је председник објаснио узрок потребе регулисања рада НВО у савременој Русији. Он је питао свога саговорника да ли му је познато колико у Европи има невладиних организација које се финансирају из Русије. Новинар није могао да одговори на то питање. „Ја ћу Вам рећи“, наставио је Путин. „Једна таква организација делује у Паризу, а друга је регистрована у САД и делује у Северној Америци. И то је све. Дакле, укупно две организације: једна у САД и једна у Европи.“ Насупрот томе, у Руској Федерацији тренутно делују 654 политички активне невладине организације „које, како се сада испоставило, добијају новац из иностранства“, изјавио је шеф руске државе. „То су организације које се баве унутрашњом политиком. Зар наше друштво не треба да зна ко и за шта добија новац?“, запитао се Путин. „Ми их само молимо да кажу: ‘Јесте, ми се бавимо политиком, а финансирамо се из иностранства’. Друштво има право да то зна.“

У истом интервјуу Путин је говорио о демократији и опозицији у Русији, а такође је рекао чиме ће се бавити када заврши политичку каријеру.

бфм.ру