Амерички специјалци ударају на Север?

ne damo kosovoДок власти у Београду размишљају да ли да прихвате ултиматим из Брисела и тако практично признају независност Косова, снаге Кфора на северу покрајине опкољавају локалне Србе који су јасно поручили да не желе у великој Албанији. Наиме, према добро обавештеним изворима са севера Косова, прексиноћ је из базе у Бондстил пребачен део америчких специјалаца у Зубин Поток.

Према незваничним информацијама, у Зубин Поток је стигао један ојачани вод од око 50-60 војника за који се спекулише да је претходница 525. борбено-извиђачке бригаде Војске САД.

Поменута бригада која броји 600 припадника, према ранијим најавама, ових дана требало је да стигне на Космет. У саставу те америчке војне формације, која ће функционисати под окриљем Кфора, налазе се махом искусни ратници из Авганистана.

С друге стране, претпоставља се да је долазак Американаца у Ибарски Колашин где су Срби најбоље организовани део притиска на Србију, а и логистика Хашиму Тачију који најављује насилну интеграцију Севера у „независно Косово“.

Такође, Срби су врло озбиљно схватили претње Хашима Тачија, који је, подсетимо, изјавио да ће, уколико Србија не пристане на ултиматуме Приштине и ЕУ, силом интервенисати на северу Косова. Ипак, у Лепосавићу, Звечану, Зубином Потоку и Косовској Митровици листом истичу да се не боје, да немају намеру да се селе и да су спремни да се бране и одбране.

– Без обзира на то што су много бројнији, са Тачијем и његовом ОВК лако бисмо изашли на крај, зна он то добро. Покушаће да нас нападне само ако буде добио логистику од НАТО-а и налог из Брисела и Вашингтона, можда чак и помоћ из Албаније. Ни то му неће помоћи да нас стави под контролу, нема те силе која ће нас натерати под чизму Приштине – каже Србин из Зубиног Потока који је 1999. године ратовао против Тачијеве ОВК на Јуничким планинама и који је, како истиче, поново спреман да и животом брани своју кућу и породицу.

Бивши официр Војске Србије и житељ Косовске Митровице каже „да ће Шиптари тешко силом освојити Север који је брдовит, разуђен и покрива огромну територију од Мокре горе до врха Копаоника.

Напад, па подела Космета

– Не могу ни Тачи, ни НАТО, ни Американци довести толико војника који ће контролисати сваког Србина и херметички затворити границу са Србијом.
Лично бих волео да одмах Шиптари крену, да нас што пре нападну, јер сам уверен да би тако дошло до дефинитивне поделе Косова, а граница више не би била на Ибру већ мало даље ка Приштини – каже оптимистички један други Србин, такође учесник рата, који наглашава да се, ако дође до напада на Север, једино боји за Србе у енклавама и за српске манастире јужно од Ибра.

Формирају своју власт?

Срби на северу очекују да се што пре политички самоорганизују, да формирају скупштину у владу и да се зна ко доноси одлуке и „ко командује“.
– То је потребно да би ако буде потребно могли брзо да се самоорганизују, али и да траже помоћ од Београда, али и од других у свету – каже наш саговорник.

Нећемо да бежимо

– Наслоњени смо на Србију, познајемо добро терен, ако буде требало извући ћемо жене и децу, али ми остајемо да се боримо до краја. Тринаест година смо се голоруки бранили, борили се за своју децу и своје куће, зар сад да све изгубимо, доста су Срби бежали са својих огњишта – каже Зоран Н, рудар из Лепосавића.

Д. Н. Петровић – Вести