Дачић: Понижавајући предлог Приштине

premijer dacicБЕОГРАД, 6. априла 2013. – Премијер Србије Ивица Дачић изјавио је да су предлози Косова у Бриселу били понижавајући, неприхватљиви и непримењиви, док је медјународна заједница одустала од раније понуде за велику аутономију на северу покрајине а да сада не нуди никакву аутономију.

„Ситуација је скоро комична. Ништа нам не нуде. Како то прихватити? Треба донети вагон да у њему потпишемо капитулацију. Медјународна заједница је раније говорила да неће бити поделе Косова, да је максимум за Србе велика аутономија на северу. Сада се не нуди никаква аутономија. Сваки француски град има више овлашћења него та српска заједница на Косову“, рекао је Дачић у интервјуу за француски Монд.

Дачић је рекао да предлог из Брисела предвидја формирање протоколарне заједнице Срба, без извршних овлашћења, која може да издаје публикације и одржава округле столове, али која нема овлашћења у области образовања, здравства и културе.

„А чак и да не помињем правосудје и полицију“, рекао је Дачић и додао да српска заједница не би могла да оснива ни школе, универзитете и здравствене установе због чега се поставља питање шта би то Срби добили.

Премијер је рекао да на Косову постоји сукоб две фикције – да Србији припада цела покрајина и да Приштина има суверенитет над целим Косовом.

БЕТА