Декларација СБ УН: Јерусалим да буде главни град две државе, статус треба да се одреди путем преговора Израелаца и Палестинаца

Одлука америчког председника Доналда Трампа да једнострано призна Јерусалим као главни град Израела „није у складу са резолуцијама Савета безбедности УН“, изјавили су амбасадори при УН из Француске, Велике Британије, Италије, Шведске и Немачке.

Одлука „не доприноси изгледима за мир у региону“, наводи се у декларацији усвојеној после хитног састанка Савета безбедности УН, сазваног после Трампове одлуке и на којем САД нису добиле подршку.

Амбасадори су такође позвали све стране на уздржаност и додали да се не слажу са америчком одлуком о признавању Јерусалима као главног града Израела и премештања амбасаде из Тел Авива.

„Статус Јерусалима треба да се одреди путем преговора Израелаца и Палестинаца“, наводи се у декларацији и додаје да би Јерусалим требало да буде главни град две државе, Израела и Палестине.

„У складу с међународним правом и резолуцијама Савета безбедности УН 476, 478 и 2334, сматрамо источни Јерусалим као део окупиране палестинске територије“, додаје се у декларацији пет амбасадора. Израел је источни део Јерусалима освојио у рату 1967. године и анектирао га.

Палестинци у том делу Јерусалима желе главни град своје будуће државе чије се оснивање наговештавало као могуће преговарачко решење за њихов сукоб с Израелом, који траје деценијама, али се после одлуке Трампа о Јерусалиму за сада не види могућност за било какве преговоре.

*

Извор: НСПМ