Данас: Новинарке ТВ Пинк Гордана Узелац и Мара Драговић нису имале „тешке телесне повреде“, наводи се у медицинском извештају судског вештака Бранимира Александрића

Новинарке Телевизије Пинк Гордана Узелац и Мара Драговић, које су нападнуте током протеста Двери 16. септембра, нису задобиле тешке телесне повреде, како упорно понављају функционери власти и режимски медији.

Узелац није имала потрес мозга, нити је Драговићевој поломљено ребро, наводи се у медицинском извештају судског вештака Бранимира Александрића, које је затражило Више јавно тужилаштво, а у који је Данас имао увид.

У Александрићевом налазу нигде се не наводе повреде о којима су прорежимски медији писали, а сведочили и поједини високи функционери државе. Подсетимо, новинарке су три дана лежале у Ургентном центру, а посетио их је лично и председник Србије Александар Вучић, иако се у мишљењу судског вештака јасно наводи да су у питању лаке телесне повреде.

 Против Дејана Вулићевића (46) из Лучана, осумњиченог да је физички напао новинарке ТВ Пинк током протеста Двери, подигнут је оптужни предлог а почетак суђења најављен је за фебруар наредне године. Вулићевић је ухапшен одмах након митинга, а судија за претходни поступак Вишег суда у Београду одредио му је притвор до 30 дана.

На терет му је стављено кривично дело насилничко понашање на јавном скупу. Пошто су саслушани сви сведоци догађаја, он је прошлог месеца пуштен да се брани са слободе.

Вулићевић се на саслушању изјаснио као невин, наводећи да није ударио новинарку Пинка. То је Данасу потврдио и његов адвокат Добросав Црепуљаревић, који каже да његов клијент није ударио Гордану Узелац, већ члана обезбеђења ТВ Пинк.

– На снимку се види да га је обезбеђење одгурнуло, и да је тада новинарку закачио по коси. Она је потом одшетала. Вулићевић чак и не зна ко су Гордана Узелац и Мара Драговић, што је рекао и тужиоцу – истиче Црепуљаревић.

У списима Вишег јавног тужилаштва, међутим, новинарка Узелац описала је цео догађај: „Пошто је био на око метар од мене, ударио ме је, не могу да се сетим да ли отвореном или затвореном шаком у пределу десне стране лица, односно образа и врата. Тада ми је испао телефон, као и микрофон. Ја сам села на плочник јер ми се завртело у глави и почела сам да плачем, вероватно од шока и тада ми је пришло мени неко непознато лице и унело у зграду ТВ Пинк“.

Мара Драговић је изјавила да је видела нападача, оцењујући да је хтео да је удари ногом, али га је, како каже, обезбеђење у томе спречило.

„Он је пао, али када је устао, наставио је са леђа да ме гура, некако се набио у мене, и у моменту када сам му била окренута леђима ударио ме отвореном шаком по глави у пределу потиљка“, рекла је Драговић.

Након увида у медицинску документацију судски вештак је изнео мишљење да је Гордана Узелац задобила „само површне нагњечине меких ткива у десном слепоочном пределу, што представља лаку телесну повреду“. Драговић је, такође, према Александрићу, задобила „само површне нагњечине меких ткива у потиљачном пределу“.

За разлику од власти, новинарска удружења су била једногласна у осуди напада и на новинарке Пинка, али и на оне које су извештавали са инаугурације председника Александра Вучића. Полиција је експресно ухватила осумњиченог за напад на новинарке ружичасте телевизије, док јој је требало готово пола године да идентификује виновнике инцидента на председниковој инаугурацији. У првом случају поступак је покренут, док је у другом одбачен, јер је Тужилаштво закључило да су нападачи „само спречавали даље сукобе“.

Последње одлуке судства односно тужилаштва, председник НУНС-а Славиша Лекић оцењује као дискриминацију, селективност и неправду.

– То је оно на шта ме асоцира овај последњи правосудно-медицински скандал у режији напредњака. Ако неправду према новинарима који су малтретирани за време инаугурације можемо тумачити као претњу правди, жалосна игра са историјама болести новинарки Пинка и актером тог инцидента цинично је смејање у лице целој овдашњој јавности. У нормалним друштвима министарка правде и министар здравља били би смењени – каже Лекић за Данас. Он додаје да су богињи правде на нашим просторима очи везане, само да не би видела истину.

Дезинформације ширио и Александар Вучић

Бројне јавне личности, политичари и новинари, као и целокупна јавност са правом су осудили напад на новинарке Пинка. Међутим, Пинк, Информер и Српски телеграф као и поједини министри, искористили су инцидент у политичке сврхе, ширећи дезинформације о тежини повреда. То су радили чак и председник Александар Вучић и заменик директора Ургентног центра Душан Јовановић. Ово су само неки од примера медијске манипулације:

Информер 16. септембар

Како Информер.рс сазнаје, новинарки Телевизије Пинк Гордани Узелац „лекари су констатовали тежи потрес мозга због чега је задржана на лечењу“, наводи Информер цитирајући заменика директора Ургентног центра Душана Јовановића.

– Лекари пажљиво прате њихово стање. Повреде су озбиљне те смо стога одлучили да обе новинарке буду задржане на посматрању – изјавио је Јовановић.

Српски телеграф 18. септембар

Небојша Крстић, маркетиншки стручњак

Оне су извештавале јавност и добиле су потрес мозга и напрснуће ребра. Ово је срамота, кукавичлук, неприхватљиво је у политичком смислу, а после следи спиновање и релативизација

ТВ Пинк 18. септембар

Председник Александар Вучић је након посете новинаркама у болници навео да је Гордана Узелац добила ударац између браде и уха и потрес мозга, док Мара Драговић има напрснуће ребра. Како је истакао, то је силеџијски напад, догодила се, ужасно тешка ствар, али га је, истакао је, као човека и оца, још више згрозила чињеница да су неки почели то да негирају, траже оправдање и налазе неке извињавајуће разлоге.

(