Енглеска правна флоскула против Срба

Термин удружени злочиначки подухват, за који је осуђен и Младић, јако оружје Хага да лакше осуди оптужене. Фила: До сада су за ово дело осуђени искључиво наши затвореници. Изостанак директних доказа.

 AP Photo

AP Photo

УДРУЖЕНИ злочиначки подухват, због кога је, између осталог, прекјуче осуђен генерал Ратко Младић, али и многи српски хашки оптуженици пре њега, флоскула је која је постала типична за праксу Међународног кривичног трибунала за бившу Југославију. А, како за „Новости“ објашњавају правни стручњаци, користи се, заправо, да би се неко лакше осудио и то – без директних доказа!

Професор кривичног права Милан Шкулић каже за наш лист да је удружени злочиначки подухват (УЗП) магловита конструкција која омогућава да се било какав допринос неке особе извршењу кривичног дела друге особе третира као учешће у том кривичном делу, чак и када оптужени није био свестан нити вољан да у томе учествује.

– То је концепција која генерално одговара тужиоцима, јер им олакшава посао, док је опасна по одбрану због своје ширине, или „каучук форме“, и од ње се тешко брани. У теоријском смислу, ова конструкција потиче из англосаксонског права у коме постоји варијанта „завере“, али се и тамо у пракси сматра често контроверзном. Док „завера“ постоји у неким законодавствима, УЗП је најупечатљивији у Хашком трибуналу.

Шкулић каже и да постоји анегдота да адвокати, па и сами тужиоци, када говоре о УЗП, коме на енглeском језику одговара израз „joint criminal enterprise“, у ствари кажу да је то: „just to convict аnybody“, односно: „оптужити било кога“.

Да би било легитимно и легално да се некоме суди за УЗП, по мишљењу адвоката Томе Филе, таква квалификација морала би да постоји у неком законодавству:

– УЗП-а нема ни у једној држави у свету. Нема га ни у Статуту Међународног крививичног суда. Измислили су га Енглези и имали га дуго у свом законодавству, али више не. Преузео га је Хашки трибунал и то не приликом оснивања, већ касније, како би могли да осуде Србе. Јер ако имате УЗП, не утврђујете конкретну кривицу човека, већ га проглашавате кривим за све што се десило на некој територији, не морате да доказујете да ли је он знао за то или не, да ли је био присутан…

Фила указује да без УЗП у Хагу не би могли да осуде никога од високих државних руководилаца, нити војних заповедника.

– До сада се за УЗП судило само Србима и никоме више. Видећемо да ли ће Хрвати Прлић и други, којима је пресуда 29. новембра, бити осуђени по том основу.

ПРАВОСНАЖНОСТ ТЕК 2019. ГОДИНЕ?

ОДБРАНА генерала Младића најавила је жалбу на осуђујућу првостепену пресуду, а да то и формално учине имају рок од 30 дана. Како нам објашњава бранилац Бранко Лукић, раније је било довољно само послати обавештење о најави жалбе, али се сада мора таксативно навести сваки параграф или страница из пресуде, која има скоро 2.000 страница, на коју се жале, основ жалбе, повреда на коју се жали и шта се очекује. – Очекује нас велики посао.

– Након најаве имамо рок од 75 дана за жалбу, али ако затреба продужетак, суд је до сада у другим случајевима излазио у сусрет и давао додатни рок – објашњава Лукић.

Суд нема рок, тако да се време до другостепене одлуке може продужити и више од годину дана.

*

Извор: НОВОСТИ