Владика бачки сакрио меморандум СПЦ о Косову

irinej i tomaВладика Иринеј увео потпуну цензуру у СПЦ додворавајући се властима и спремајући се за мајски сабор на којем уз помоћ контроверзних владика намерава да укине садашњи избор патријарха. У СПЦ велико незадовољство скривањем Писма о Косову, закључака Одбора за Косово у Призрену, али и све већој власти коју је у патријаршији преузео владика бачки. Недељник објављује И писмо СПЦ Николићу

„Епископ Иринеј за писмо председници парламента каже да је фалсификат, митрополит Амфилохије да стоји иза сваке речи, а владици нишком Иринеју није позната његова садржина.“

Ово је цитат из листа „Политика“ од пре три године, након што је владика бачки Иринеј назвао „чистим фалсификатом“ писмо с насловом „СПЦ забринута у вези с Предлогом статута АП Војводина“, који је званично објављен на сајту СПЦ 6. фебруара 2009. у 11.33 часова!

Историја се поновила у још драматичнијем облику с Меморандумом СПЦ о Косову упућеном председнику Николићу, који је ексклузивно објавио Недељник. Актери су били исти. Владика бачки Иринеј „у 13 сати рекао да нема писма, у 15 да има писма, а у 19 да има писма, али да то није ово које су медији објавили“, да би претходно у све увукао чак и патријарха који је рекао да то није писмо које је упутила СПЦ. У исто време митрополит Амфилохије потврдио је Недељнику да је предато писмо председнику Николићу, а владика Григорије да зна за садржину писма.

Из непознатих разлога владика бачки наставио је да демантује писмо за које је сам добио задатак да редигује. У све је укључио немуште црквене спин мајсторе – Мирка Ђорђевића и Живицу Туцића – који су убеђивали јавност да је писмо СПЦ настало 2003. године (иако се у њему помињу „ослобађање Готовине и Маркача, интегрисане границе, Јариње и Брњак, Харадинај, Дачић кога зачикавају у Прешеву, табла Аћиф-ефендији итд.“). Постало је трагикомично кад су једне тиражне дневне новине у четвртом пасусу објавиле да патријарх „негира аутентичност писма“, да би два пасуса касније написали да „патријарх није желео да коментарише ауторство“.

Онда су се укључиле и полу-службе и полу-политичари који су у свему видели политичку игру, неко да су писмо потурили „жути“ (којима ваљда одговара да их СПЦ назива еврослинавцима и издајницима), али и новинарски политички радници који су у Недељнику пронашли сумњиву власничку структуру.

Али, све се то радило како би се сакрила суштина. Зашто се СПЦ уплашила свог документа? Ко је у СПЦ одлучио да сакрије документ који је усвојио Синод и дао га владици Иринеју да га уобличи? Зашто је владика демантовао писмо које је сам радио, и у којем је за разлику од Писма усвојеног на Синоду само реч еврослинаци заменио с европослушници, и још неколико стилских фигура. Ништа друго и није могао да мења, јер је документ у осам тачака усвојио Синод СПЦ као свој званични став о Косову.

Онда су у СПЦ наставиле да се дешавају чудне ствари. Владика бачки наредио је истрагу око тога ко је Меморандум СПЦ о Косову доставио Недељнику. Пошто је био на погрешном трагу, увео је апсолутну цензуру у патријаршији. Толику да је владици Атанасију забрањено да у Православљу објави своје писмо о Косову, које су касније пренели сви националистички сајтови.

То није било све, из Православља су владици Атанасију рекли: „Како му текст нису објавили ни сада, нити ће више да му објаве било када.“

Затим је проширени Синод заседао у Призрену 7. фебруара заједно с Одбором за Косово и Метохију на којем је дошло до сукоба владика око Писма које је упућено државном врху. Владика бачки одбијао је да га достави јавности, па је компромис пронађен у оштром саопштењу које је требало да напише епископ љупљански Јован Ћулибрк. Али, наравно, није се десило ништа… Осим наставка сукоба самих владика, који, како Недељник сазнаје, ускоро могу да кулминирају, јер владика бачки „све ово припрема како би на мајском сабору скинуо фамозну тачку о избору патријарха“, односно правило по којем се од тројице кандидата извлачи један. Његов план је проста већина због чега у Цркви задржава владике Качавенду, Пахомија и Филарета, иако наносе огромну штету цркви. Први је на Синоду чак био суочен са снимцима педофилије, након чега је пристао да се повуче, Пахомије годинама урушава цркву због истих ствари, као и Филарет, који има навише петиција за смену, а у јавности се највише помињао по градњи хотела и сличних ствари. Према сазнањима Недељника, на следећем Сабору владика Григорије намерава да заузме оштар став по питању „педофилске афере“ у СПЦ и затражи хитно чишћење СПЦ од таквих људи.

Највећа претња, ипак, остаје владика бачки Иринеј, који је био близак свим властима – од Милошевића и Мире Марковић, преко Коштунице, посебно Тадића, до данас Ивице Дачића и Томислава Николића.

Да ли зато по налогу власти владика покушава да сакрије најважнији став који Српска црква може да има, став о Косову… Процените сами читајући документ на којем се налази патријархов потпис. А који је усвојио Синод. Па нек поново демантује владика бачки…

Прес