Грчки митрополит: то није ништа друго до дискриминациони однос према православним грцима

Атина, 11. новембар 2017. г.

Грчки јерарси настављају да протестују против нових школских уџбеника из науке о религијама, извештава портал Agionoros.ru.

Тим поводом је митрополит Симски Хризостом назвао увођење нових уџбеника „незаконским и антиконституционалним“.

Према речима владике, одлука владе представља „поступак неправичности према православним грцима“. Нова наставна средства имају задатак да искорене православни идентитет и да претворе предмет науке о религијама у синкретичку дисциплину, која води ка „формирању антирелигиозног сазнања“.

Од трећег разреда основне школе ученицима се говори о религиозним појмовима хришћана, муслимана и јевреја, без објашњења шта је то религија уопште. При томе су, за разлику од православља, остале светске религије представљене у оплемењеном и идеализованом облику.

Владика је подвукао да је нови програм науке о религијама намењен искључиво православним грцима. Ученици из католичких, јеврејских и муслиманских породица ће добијати верски оријентисано образовање.

Према речима владике „то није ништа друго до дискриминациони расистички однос према православним грцима“.

Митрополит Хризостом је позвао родитеље да се прикључе свегрчкој акцији протеста, да не прихвате нове уџбенике и да их врате министарству образовања.

Извор: Православие Ру