Немачки парламент верује да је капитулација Србије једино решење

BundestagФункционер немачких владајућих либерала (ФДП) и посланик Бундестага Рајнер Штинер изјавио је да не види „на који начин би Србија могла да добије датум“ за почетак преговора с ЕУ пошто су преговори о Косову „до сада били неуспешни“ и да „никаквог решења неће бити“ док год Београд буде покушавао да задржи своје структуре на северу покрајине.

„Највећи проблем односи се на то да Србија мора да прихвати да је Косово изгубио Милошевић. Докле год Србија буде покушавала да задржи структуре на северу Косова, које директно контролише Београд, неће бити никаквог решења“, рекао је Штинер у интервјуу за дневни лист „Данас“ уочи нове посете делегације немачког Бундестага Београду 10. и 11. априла.

Високи функционер владајуће немачке странке и стручњак за југоисточну Европу каже да су „преговори Београда и Приштине до сада били неуспешни“ али се нада да ће бити одржани „даљи разговори како би се постигао споразум јер би за обе стране било веома значајно да остваре напредак на свом путу ка ЕУ“.

Одговарајући на питање да ли ће Србија успети да у врло кратком року испуни такозваних „седам немачких услова“ за добијање датума за почетак преговора о чланству у Унији, Штинер указује да је „Бундестаг веома јасно навео да преговори о придруживању нису могући без уочљивог напретка у односу Србије према Косову“.

„Имајући у виду чињеницу да то још није остварено, не видим на којим начин би Србија могла да добије датум. Ми се држимо онога на шта смо се обавезали 2003. године, али нисмо вољни да чинимо никакве нове уступке када је реч о условима“, наглашава Штинер у разговору који „Данас“ објављује на свом сајту.

Кад је реч о недавној посети првог потпредседника српске владе Александра Вучића Берлину, Штинер је казао да је министар спољних послова Гидо Вестервеле „веома јасно“ рекао министру Вучићу да Немачка подржава Србију на путу ка ЕУ, али да Србија мора да испуни неопходне услове.

Немачки посланик, који је прошлог месеца био у делегацији Бундестага у посети Београду и Приштини, рекао је да је косовским политичарима „недвосмислено ставио до знања да је неприхватљива било каква оружана интервенција за решење проблема на северу Косова и нарочито у Косовској Митровици, већ да Приштина мора да предочи неку политичку понуду људима који живе на том простору“.

Још једна делегација немачког Бундестага, овог пута заједно с француским парламентарцима, боравиће 10. и 11. априла у посети Београду, где ће са српским званичницима разговорати о приближавању Србије ЕУ, дијалогу Београда и Приштине и припремама Србије за приступне преговоре са Унијом, пише у саопштењу Бундестага.

Парламентарци ће се, како је наведено на сајту Бундестага, састати с првим потпредседником Владе Србије Александром Вучићем, министром правде Николом Селаковићем, потпредседницом Владе за европске интеграције Сузаном Грубјешић, као и са српским парламентацима.

Превидјени су и сусрети са шефом Делегације ЕУ у Београду Венсаном Дежером, као и представницима Канцеларије Савета Европе у Београду, политичких фондација, невладиних организација и с привредницима.

Делегацију Одбора Бундестага за европске послове предводи председник тог Одбора Гунтер Крихбаум из владајуће коалиције ЦДУ/ЦСУ немачке канцеларке Ангеле Меркел, а остали чланови су Дитмар Нитан (Социјалдемократска партија), Мануел Зарацин и Марилуиз Бек (Савез ’90/Зелени).

У Београду је у марту боравила немачка парламентарна делегација коју је предводио Андреас Шокенхоф (ЦДУ/ЦСУ).

Шокенхоф је том приликом поручио да је „незаобилазни предуслов“ за почетак преговора Београда са ЕУ да и Београд и Приштина покажу „јасну вољу“ за „правно обавезујућу нормализацију односа“.

„Видљива воља могла би бити показана тако што би се два председника или два премијера изјаснили у писаној форми или усмено, пред камерама, да обе владе за време преговора о придруживању Србије на правно обавезујући начин регулишу нормализацију односа“, рекао је он.

Посланичка група ЦДУ/ЦСУ инсистира на седам услова које Србија треба да испуни да би добила датум за почетак преговора: реформи правосудја и борби против корупције, потпуној примени споразума измедју Београда и Приштине, укључујући договор о наставку дијалога, почетку уклањања „паралелних“ структура на северу Косова, утицају Београда на Србе на северу покрајине ради сарадње с Кфором и Еулексом и видљивој вољи за правно обавезујућу нормализацију односа с Приштином, на пример, кроз споразум о добросуседским односима.

Преостала два услова су видљив напредак у откривању и гоњењу починилаца паљења немачке амбасаде 2008 и помирење у региону.

ДАНАС