Директорка упорна у прогону ЋИРИЛИЦЕ у Црној Гори

Није оповргла тврдње, нити објаснила поступке који је сврставају у примитивни круг мрзитеља ћирилице

Директорка ЈУ Гимназија „Петар I Петровић Његош“ из Даниловграда, Наташа Латковић, упорно одбија да се одазове новинарским позивима поводом недавног протеста у тој школи, не марећи за (не)одговорност као носилац јавне функције.

Наиме, готово целу седмицу она се није удостојила да одговори на питања портала ИН4С, у вези са протестом ученика те школе поводом прогона ћирилице.

Ученици су, подсетимо, самостално направили перформанс на последњем дану школе, протестујући због поступака директорке. Навели су, а то је касније потврдио део наставничког актива школе, да је она забранила формирање изборног садржаја „Ћирилица – наше писмо“, иако су ученици то тражили и званичном анкетом. Такође, директорка је, кажу гимназијалци, из изложбеног простора школе уклонила све ћириличне натписе без образложења.

Латковић није оповргла тврдње ученика, а није ни објаснила своје наводне поступке, који је сврставају у примитивни круг мрзитеља ћириличног писма и културе.

„Ође немате што долазит!“

„Поводом недавног храброг протеста ученика ДГ гимназије, покушала сам да снимим прилог о том догађају. Директорица те гимназије Наташа Латковић ми је у разговору преко телефона рекла: ‘Ође немате што долазит’, и додала, ‘Има љепших повода од ћирилице.’“

Ово је јуче на свом Фејсбук-профилу написала новинарка Српске ТВ, Љубица Гојковић.

„Изгледа да и њени ђаци боље од ње знају вредност ћирилице као и то да је на ћирилици написано све највредније у нашој историји“, додала је Гојковић.

Једина биографија на латиници

Подсетимо да је претходна директорица даниловградске гимназије „Петар I Петровић Његош“, Славица Павићевић, послата у пензију одлуком тадашњег министра просвете Предрага Бошковића јер није хтела да казни ђаке који су 17. годишњицу бомбардовања СРЈ обележили тако што су са школског разгласа пустили звук сирена за узбуну и бацали авионе од папира на којима је била исписана порука „Да се не заборави!“.

Латковић, која ју је заменила, на тој се позицији налази се од 24. марта 2017.

На званичном сајту Гимназије, Латковић се истиче једном особеношћу међу свим досадашњим директорима (њих петоро) – једино је њена биографија написана на латиници.

 

 

 

Извор: ЦАРСА