Лажирали налазе о здрављу Младића

 Проф. др Градимир Драгутиновић о угроженом животу генерала ВРС. На основу медицинске документације, јасно да крију право стање

ЗДРАВСТВЕНО стање генерала Ратка Младића је драматично, али се на основу његове медицинске документације која је достављена у Београд не може закључити чак ни колико је преживео можданих удара. Једноставно, лекари из Хага су радиолошки преглед главе некадашњег команданта ВРС урадили без коришћења контраста и снимак као такав много више сакрива него што приказује. Да појасним, када би неки студент на Медицинском факултету покушао да тумачи и доноси закључке о здравственом стању пацијента на основу оваквих снимака, пао би на испиту – речи су професора Градимира Драгутиновића, првог неурорадиолога Србија и пионира неурорадиобиологије у свету.

Дарко Младић, син некадашњег команданта ВРС, недавно је преко адвокатског тима поднео званични захтев Хашком трибуналу да одложи изрицање пресуде његовом оцу 20. новембра јер је његово здравствено стање изузетно лоше. Медицински налази их Хага, после девет месеци игнорисања и одуговлачења, ипак су на диску стигли у Београд, а вештачење је обављено у Дијагностичком центру „Храм“ од најкомпетентнијих српских лекара. Прошле недеље, у Хашки трибунал је отишло образложено стручно мишљење наших лекара у којем они траже да се здравствене претраге у случају Младића ураде по стандардним медицинским процедурама.

Професор Драгутиновић каже, за „Новости“, да се под хитно у Србији мора оформити конзилијум најпризнатијих стручњака у саставу неуролог, неурорадиолог, психијатар и психолог и за шефа конзилијума предлаже неуролога, академика Владимира Костића.

– Медицински је непоштено да се овакви налази уопште сматрају валидним – говори Драгутиновић. – У свету још од 1986. постоје медицински протоколи и процедуре на основу којих се доносе закључци лекара. На основу оног што је нама достављено, можемо да закључимо да они у ствари крију право стање пацијента.

Генерал Младић има промене на мозгу док му крвни судови у глави рецимо уопште нису снимани. Како каже професор, његово здравствено стање морало је бити прецизно дијагностиковано по доласку у Хаг, али то није урађено. Да ли Хаг жури да Младића што пре осуди „па да га пусти да умре“, професор не зна, али подвлачи да би било која пресуда њему сада била проблематична јер нико не може да гарантује колико и како се он нечега могао сећати или сведочити.

Непримерено Професор Драгутиновић, радионеуролог, каже да медицинска документација из Хага није валидна, Фото А. Стевановић

– Чак ни стање његовог срца нисмо могли да проценимо јер, иако је у Хагу носио холтер, није испоштована процедура да би налаз имао смисла. Дефинитивно, генерал Младић заслужује медицински преглед по европским стандардима.

СТРУЧНО И ПО ПРОЦЕДУРИ

ВЕШТАЧЕЊЕ медицинских налаза Ратка Младића из Дијагностичког центра „Храм“, према речима Драгутиновића, послати су у холандску престоницу и потпуно су стручно поткрепљени.

– Чак сам натерао Дарка да преглед плати платном картицом како би суд у Холандији могао да провери сваку нашу процедуру. Шта ће бити, остаје да се види, али нема много времена.

*

Извор: НОВОСТИ